Sergiu Puşcuţa: Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranşa a doua de asistenţă macrofinanciară

Sergiu Puşcuţa: Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranşa a doua de asistenţă macrofinanciară

Ministrul Finanţelor, Sergiu Puşcuţa, anunţă că în prezent Republica Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranşa a doua de asistenţă financiară din partea Uniunii Europene. Ministrul susţine că Moldova a îndeplinit toate condiţiile care se regăseau în angajamentele asumate pentru a primi tranşa a doua. Totodată, Sergiu Puşcuţa nu a menţionat când anume ar putea intra aceşti bani în ţară, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dintre angajamentele pe care şi le-a asumat Republica Moldova pentru finanţarea primei tranşe un angajament este în curs de realizare, el urmează să fie realizat în următoarele 1-2 săptămâni. Proiectul de lege este pregătit şi urmează să fie prezentat în Guvern. În ceea ce ţine de tranşa a doua a asistenţei macrofinanciare, la ziua de astăzi noi putem să afirmăm cu certitudine că toate condiţiile care au fost expuse în acele angajamente reciproce au fost realizate de partea moldovenească şi dacă e, în viziunea noastră, să trecem pe buchea acelor angajamente, la ziua de astăzi Republica Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranşa a doua de asistenţă macrofinanciară”, a declarat vicepremierul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Potrivit lui, săptămâna curentă în Republica Moldova este aşteptată o misiune a Uniunii Europene, care vine să discute despre ce s-a realizat şi ce urmează să mai fie realizat pentru a primi asistenţa macrofinanciară. „Este vorba de tranşa a doua şi tranşa a treia, care oricum este pe ordinea de zi”, a explicat Sergiu Puşcuţa.

Totodată, ministrul a menţionat că pentru a primi tranşa a doua de asistenţă macrofinanciară din partea UE există un acord cu Fondul Monetar Internaţional în calitate condiţie adiacentă care este valabil în prezent şi care se încheie pe 20 martie. Eventual, pentru tranşa a treia va fi nevoie de un nou acord al Republicii Moldova cu FMI.

Următorul proces de negociere a unui nou program de cooperare cu FMI durează cel puţin patru luni, posibil şi jumătate de an. „Eu pot să presupun că încheierea unui nou acord de cooperare cu FMI ar putea să fie ca o condiţie, ca un angajament pentru Republica Moldova pentru a obţine tranşa a treia din asistenţa macrofinanciară cu UE. Or, la ziua de astăzi, pentru tranşa a doua condiţiile sunt executate”, a afirmat ministrul.

Totuşi, Sergiu Puşcuţă susţine că mai există o condiţionalitate, aşa-numita condiţionalitate politică, care nu se măsoară în legi adoptate sau cifre concrete, dar se evaluează într-un mod necunoscut. „Eu presupun că această delegaţie, această misiune pe care o avem venită în Republica Moldova pe tematica asistenţei macrofinanciare, cred că va fi preocupată şi de acest aspect”, a continuat ministrul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: