Separatiştii susţin că introducerea de către Guvernul de la Chişinău a taxei vamale la importul de mărfuri le-a provocat pierderi de 27 milioane de lei

Separatiştii susţin că introducerea de către Guvernul de la Chişinău a taxei vamale la importul de mărfuri le-a provocat pierderi de 27 milioane de lei

Separatiştii de la Tiraspol au creat propria Vama FOTO facebook.com

Administraţia de la Tiraspol a salutat decizia Parlamentul Republicii Moldova de a anula accizele impuse de la 1 ianuarie 2014, agenţilor economici din regiunea transnistreană care importă mărfuri, şi o apreciază ca pe un pas pozitiv în direcţia îmbunătăţirii colaborării economice

Ştiri pe aceeaşi temă

Dmitri Palamarciuk, consilier în cadrul departamentului pentru politica externă a Tiraspolului, a declarat că deşi a fost adoptată cu întârziere, decizia de anulare a accizei la importul de mărfuri în regiune va avea efecte economice benefice pentru agenţii economici.

În acelaşi timp acesta a estimat la două milioane de dolari (circa 27 milioane de lei) pierderile de la aplicarea acestei accize.

Totodată Palamarciuk a menţionat că în perioada 2006-2013, companiile din regiune ar fi achitat circa cinci milioane de dolari la bugetul Republicii Moldova, sub formă de taxe pentru proceduri vamale.

Amintim că decizia de introducere a accizei la importul de mărfuri de către întreprinderile din raioanele de est ale Republicii Moldova a fost votată în grabă de deputaţii din coaliţia de guvernare la 23 decembrie 2013, la pachet cu alte modificări la Codul Fiscal şi cel vamal, declarate ulterior anticonstituţionale. Nici până acum nu este clar cine a fost autorul iniţiativei care a fost folosită de autorităţile separatiste drept „dovadă“ a blocadei economice la care ar fi supusă regiunea de către Republica Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: