Se discută revenirea la preţurile plafon pentru carburanţii din Moldova

Se discută revenirea la preţurile plafon pentru carburanţii din Moldova

În cazul în care petroliştii din Republica Moldova nu vor reacţiona la schimbările de pe pieţele internaţionale şi nu vor ajusta preţurile la carburanţi, în următoarele săptămâni autorităţile vor veni cu un proiect din lege prin care se va reveni la precedenta metodologie de stabilire a preţurilor. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Igor Dodon luni, 27 ianuarie, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

După întrevederea cu premierul şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Dodon a declarat pentru presă că petroliştii trebuie să reacţioneze operativ la schimbările care au loc pe pieţele internaţionale. Şi preţurile se schimbă destul de des – cresc, scad – fluctuaţii au loc chiar şi în fiecare săptămână. Însă nu sunt vizibile schimbările de preţuri, mai ales în scădere, a remarcat Igor Dodon.

Şeful statului a amintit despre metoda anterioară, când Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică stabilea, o dată la două săptămâni, preţurile plafon la benzină şi motorină. Metodologia a fost modificată, iar ca urmare petroliştii stabilesc de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.

„Conform legislaţiei, tot este un plafon maximum de rentabilitate, dar nu sunt controlate costurile. Ei pot să-şi deseneze, fiecare petrolist, costurile şi statul nu poate să se implice. Ei vor spune că se încadrează în acest plafon, dar costurile singuri şi le ridică – fac diferite comisioane şi aşa mai departe”, a menţionat Igor Dodon. Potrivit lui, dacă petroliştii nu vor reacţiona, urmează să fie înaintat un proiect de lege pentru modificarea metodologiei.

Recent, mai multe staţii PECO au afişat preţuri mai mari la carburanţi. Astfel, benzina şi motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu un leu. În urma unei şedinţe la Guvern, premierul Ion Chicu a solicitat ca, timp de o săptămână, Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Ministerul Finanţelor şi ANRE să examineze efectele modificării modului de reglementare a preţurilor la carburanţi. „Nu cred că este corect să lăsăm la discreţia agenţilor economici formarea preţurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influenţez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceţi această analiză urgent şi să veniţi cu propuneri”, declara premierul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: