Se caută circa un miliard de lei pentru salvarea Băncii de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca de Economii (BEM) continuă să se afle într-o situaţie dificilă şi pentru ca ea să-şi poată desfăşura activitatea este necesară ca să fie capitalizată cu peste 900 de milioane de lei, susţine Mihai Hâncu, membru al Consiliului de Administrare al instituţiei

Mihail Hâncu, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, devenit membru al Consiliului de Administraţie al singurei bănci cu capital majoritar de stat susţine că BEM are nevoie urgentă de capitalizare.

"Nu ştiu exact de ce sumă este nevoie, dar luând în calcul volumul mare al creditelor neperformante ar putea fi vorba de câteva sute de milioane de lei sau chiar un miliard de lei“, a menţionat liderul sindical.

Potrivit lui Hâncu în următoarele zile urmează să se documenteze mai bine referitor la situaţia reală de la BEM, după care ar putea oferi mai multe informaţii.

Guvernul trebuie să decidă

Şi Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale susţine că BEM are un potenţial imens pentru a obţine venituri mari, însă nu dispune de suficient capital.

“Acum, banca pur şi simplu îşi epuizează posibilităţile şi potenţialul în aşteptarea soluţionării problemelor legate de capitalizarea suficientă", a declarat Drăguţanu, citat de Infotag. Guvernatorul BNM atrage atenţia asupra faptului că statul vrea să obţină rezultate bune cu eforturi mici.

"În sfera bancară această metodă nu întotdeauna are efect. Dimpotrivă, aici uneori trebuie de acţionat rapid. În caz contrat, cu timpul, soluţiile sunt mai complicate şi mai scumpe", a remarcat Drăguţanu.

"Decizia referitoare la capitalizarea BEM trebuie să fie luată la nivel de guvern. Noi, cei de la BNM suntem gata întotdeauna să sugerăm orice variante şi sper că vom fi auziţi. Pentru toată lumea trebuie să fie clar că BNM nu vinde şi nu cumpără bănci. Dacă aceasta nu era o bancă cu capital de stat, care ar fi avut funcţii speciale pe piaţă, lucrurile stăteau altfel. Noi nu spunem că politicienii au o anumită influenţă asupra BNM. Însă înţelegem că a venit timpul ca la nivel de stat să se decidă: ce este de făcut mai departe?“, spune guvernatorul BNM.

De notat că la 15 iulie, Consiliul băncii a decis să convoace pe 2 august adunarea extraordinară a acţionarilor ВЕМ, prin corespondenţă. Adunarea are pe ordinea de zi o singură chestiune: majorarea capitalului social al ВЕМ prin intermediul unei emisiuni de acţiuni suplimentare închise.

Situaţia în jurul singurei instituţii financiare controlate de stat s-a tensionat după publicarea rapoartelor care arată că banca a înregistrat în 2012 pierderi de 313 milioane de lei, iar cota creditelor neperformante a ajuns la 55% din total.

La începutul lunii martie, Guvernul a decis alocarea a 200 de milioane de lei pentru capitalizarea băncii. Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe n-a avizat deocamdată proiectul, pe motiv că acţionarii minoritari n-au anunţat încă dacă vor contribui, la rândul lor, cu 155 de milioane de lei la majorarea capitalului social. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite