S-au scumpit carburanţii în Republica Moldova

S-au scumpit carburanţii în Republica Moldova

Mai multe staţii PECO au afişat preţuri mai mari la unele tipuri de carburanţi. De exemplu, un litru de benzină cu cifra octanică 95 ajunge să coste 20 de lei, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şi dacă preţul nou pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 20 de lei, un litru de benzină cu cifra octanică 98 costă 20,80 lei. La alte companii petroliere, preţul la benzina cu cifra octanică 95 rămâne 19,25 lei, iar cu cifra octanică 98 – 20,29 lei.

Preţurile la motorină şi la gazul lichefiat rămân, deocamdată, aceleaşi.

Scumpirile la carburanţi au început la mijlocul lunii decembrie şi au continuat în lanţ şi pe parcursul lunilor ianuarie, februarie, martie şi aprilie. Majorările de preţ au constituit subiect şi pe ordinea de a Consiliului Suprem de Securitate. La sfârşitul lunii martie, Preşedinţia a depus un denunţ la Procuratura Generală în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi.

Începând cu martie 2019, petroliştii stabileau de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%. Recent, în Parlament a fost votat un proiect de lege care prevede plafonarea preţurilor.  Companiile petroliere, membre ale Asociaţiei Investitorilor Străini, au opinat că proiectul le va influenţa în mod negativ activitatea economică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările