S-au scumpit benzina şi motorina

S-au scumpit benzina şi motorina

Carburanţii devin tot mai scumpi

EFECTE Majoritatea staţiilor PECO din Republica Moldova au scumpit motorina şi benzina. Motivul invocat este creşterea preţului petrolului şi produselor petroliere pe pieţele internaţioanale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai tare s-a scumpit motorina, cu circa 70 de bani pe litru, în timp ce benzina cu 40 de bani pe litru.
Astfel un litru motorină ar urma să coste în medie 14,1 lei, iar preţul litrului de benzină A 95 va ajunge la circa 15,35 lei.

De vină este scumpirea carburanţilor la rafinării, cauzată de preţul mai mare la petrol la bursele internaţionale, spun reprezentanţii companiilor petroliere din Moldova.
Astfel dacă la începutul lunii decembrie 2010 preţul mediu de import al benzinei era de 800-805 dolari/tona, ieri preţul a ajuns la 875-890 de dolari/tona, adică cu 9-10% mai mult. Şi costurile de import ale motorinei s-au majorat cu circa 10%, spun proprietarii companiilor petroliere.

De notat că vineri, 14 ianuarie, petrolul a ajuns să coste circa 100 de dolari/barilul la bursele internaţionale, cu 10% mai mult decât în primele zile ale anului.
Republica Moldova importă 98-99% din necesarul de produse petroliere.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările