Rusul care a falimentat 70% din industria vinicolă a Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Serviciului federal rus Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko, se laudă că în urma restricţiilor impuse la importul de vinuri moldoveneşti numărul companiilor vinicole s-a redus de la 200 la 60.

„Când am început schimbările în acest domeniu, în Republica Moldova erau mai mult de 200 de aşa-numite companii vinicole. Acum, au rămas aproximativ 60 de companii. Dar acestea sunt într-adevăr întreprinderi care dispun de plantaţii viticole, de tehnologii de prelucrare şi, cel mai important, dispun de specialişti", anunţă Ghenadi Onişcenko, şeful Serviciului federal rus Rospotrebnadzor, într-un interviu pentru postul de radio Echo Moskvi.

Oficialul rus nu precizează despre ce schimbări este vorba, dar cel mai probabil că are în vedere embargoul impus în martie 2006 la importul de vinuri din Republica Moldova. Motivul invocat atunci a fost calitatea proastă a băuturilor alcoolice moldoveneşti. Embargoul care a fost valabil aproape doi ani de zile a dus la pierderea de către vinificatorii moldoveni a accesului la piaţa rusească a vinului, spre care luau calea circa 80% din băuturile alcoolice moldoveneşti.
Pagubele directe de pe urma interdicţiei au fost estimatee la circa 300 milioane de dolari.

Ca urmare a restricţiilor impuse de Rusia, Ucraina şi Belarus au ajuns principalii consumatori de vinuri moldoveneşti

Ghenadi Onişcenko mai precizează în interviu că „în curând, probabil, vom declara că vom face paşi de liberalizare suplimentară a a accesului produselor vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă".

Declaraţia lui Onişcenko denotă că Rusia mai impune restricţii la accesul pe piaţa rusească a vinurilor din Republica Moldova.

Ruşii au rebutat în prima jumătate de an doar 0,4% din vinurile şi coniacurile exportate de Republica Moldova

În loc de portwein moldovenesc, ruşii consumă Beaujolais Nouveau şi "Laptele femeii dragi"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite