Ruşii s-au răzgândit: vinul nostru e bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EFECT Rusia a rebutat anul trecut doar 0,7% din cantitatea de vinuri importate din Republica Moldova. Analiştii consideră că decizia autorităţilor ruseşti de a impune restricţii pentru exporturile moldoveneşti au un pronunţat substrat politic.

Serviciul sanitar federal rus Rosspotrebnadzor anunţă că pe parcursul anului 2010 a respins o cantitate de 2,2 milioane de litri de băuturi alcoolice importate din Republica Moldova, ceea ce reprezintă doar 0,7% din cele peste 309 milioane de litri de producţie vinicolă exportată pe piaţa rusă de întreprinderile moldoveneşti.Potrivit datelor Rosspotrebnadzor, în anul 2010, agenţii economici din Republica Moldova au exportat în Federaţia Rusă peste 117 milioane de litri de vin îmbuteliat, 34 milioane de litri de coniac îmbuteliat şi 157 milioane de litri de vin în vrac.

În total, inspectorii ruşi au depistat nereguli în 154 de loturi de producţie vinicolă, livrate de 20 de întreprinderi vinificatoare din Republica Moldova. La mijlocul anului trecut Ghenadii Onişcenko, şeful serviciului sanitar rus a impus o serie de restricţii la exportul vinurilor moldoveneşti pe motiv că acestea ar conţine chimicale. Onişcenko a  declarat atunci, plin de emfază, că „vinurile moldoveneşti sunt bune doar de vopsit gardurile“.

DECIZIE POLITICĂ

Viorel Chivriga, expert IDIS Viitorul, a declarat pentru „Adevărul“ că „datele din raportul serviciului sanitar federal rusesc denotă faptul că un factor primordial în luarea deciziei de a impune restricţii pentru vinurile moldoveneşti a fost eminamente de ordin politic. Tam-tam-ul mediatic creat de presa rusească în jurul exporturilor vinurilor moldoveneşti s-a dovedit a fi fără nici o acoperire factologică, iar acuzaţiile lui Onişcenko au fost gratuite“.
Directorul Centrului de cercetări pentru piaţa alcoolului din Rusia, Vadim Drobiz, consideră că importul de vinuri moldoveneşti în Rusia a fost limitat pentru a exercita presiuni de ordin politic asupra Guvernului Moldovei. Ca urmare  a restricţiilor impuse în acea perioadă, cota vinurilor moldoveneşti din totalul vinurilor importate pe piaţa rusească a scăzut pe parcursul anului trecut de la 17,2% la 10,5%. ;

UE ÎŞI DESCHIDE PIAŢA

Comisia Europeană a majorat cu 80 la sută cota de export a vinurilor moldoveneşti pentru anul 2011 în regimul preferinţelor autonome. Astfel, Republica Moldova va putea să exporte 1,5 milioane de decalitri de vin. Totodată, Comisia Europeană a extins aplicarea Preferinţelor Comerciale Autonome până în anul 2015. Companiile moldoveneşti vor avea dreptul să exporte 1,8 milioane de decalitri în 2012.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite