Ruşii îşi retrag miliardele din băncile moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilan Shor  controlează bănci, companii duty free, de asigurări şi hotele din Republica Moldova
Ilan Shor  controlează bănci, companii duty free, de asigurări şi hotele din Republica Moldova

La sfârşitul lunii februarie 2014, circa 12 miliarde de lei (aproape 900 de milioane de dolari) care reprezintă aproape 23% din totalul depozitelor din sectorul bancar din Republica Moldova, erau păstraţi în străinătate, anunţă kommersant.md, citând date ale Băncii Naţionale a Moldovei.

Cifra este de aproape trei ori mai mare decât un an în urmă când băncile moldoveneşti aveau peste hotare depozite de 4,6 miliarde de lei.

Potrivit kommersant.md, din aceste circa 12 miliarde de lei plasaţi de băncile moldoveneşti peste hotare, aproape 11,3 miliarde de lei, care reprezintă peste 10% din totalul activelor din sectorul bancar, sunt depozitele la trei bănci din Republica Moldova, care ar fi controlate de milionarul moldovean Ilan Shor. Este vorba de Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Potrivit sursei, banii celor trei bănci moldoveneşti sunt păstraţi pe conturile băncilor Alef bank şi Gazprombank din Rusia.

Cele mai multe plasamente peste hotare are Banca de Economii - circa şase miliarde de leide de lei, în timp ce Unibank păstrează circa 3,8 miliarde de lei, iar Banca Socială peste 1,5 miliarde de lei. Informaţia nu a fost confirmată şi nici infirmată de Banca Naţională a Moldovei (BNM).
Anterior săptămânalul economic Logos-Press constata o creştere semnificativă a depozitelor în dolari deţinute la Unibank de banca Gazpromului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite