UPDATE Rusia a interzis importul produselor din carne din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor) a decis să interzică comercializarea pe piaţa rusească a produselor din carne din Republica Moldova. Motivul invocat este faptul că întreprinderile moldoveneşti ar fi făcut un reexport de produse de carne din UE.

UPDATE Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia a anunţat astăzi despre interzicerea importului produselor din carne de porc din Republica Moldova. Asistentul directorului Rosselhoznadzor, Alexei Alexeenko a declarat că Rosselhoznadzor ar fi depistat în repetate rânduri la frontieră cazuri de reexport, sub marcă moldovenească, al produselor din Uniunea Europeană. Importul de carne de porc din UE a fost interzis de către Moscova după înregistrarea unor cazuri de pestă porcină în Letonia şi Polonia.

În acelaşi timp administraţia companiei moldoveneşti acuzată că ar fi făcut reexport spune că nu a încălcat normele impuse de Rusia.

"Producţia noastră corespunde tuturor cerinţelor de calitate. Chiar dacă este produsă pe baza materiei prime importate din statele UE, noi nu am încălcat prevederile Acordului privind regulile de origine a mărfurilor în cadrul CSI. Conform acestor norme producţia exportată de noi poate fi considerată de origine din Republica Moldova“, a declarat Maria Pascova, directorul companiei "Carne-Sud" din Tvardiţa, Taraclia.

Managerul susţine că decizia autorităţilor sanitar-veterinare din Rusia nu are nicio legătură cu cerinţele de calitate. "Este mai degrabă o decizie politică“, a afirmat Maria Pascova.

Potrivit managerului acesta a fost primul lot de produse din carne exportat în Rusia. De notat că în afară de firma "Carne-Sud", dreptul de a exporta în Rusia produse din carne, mai are compania Carmez.

Astăzi la Moscova se află deja o delegaţie a Naţionale privind Siguranţa Alimentelor (ANSA) din Moldova care va discuta cu autorităţile sanitare ruse această problemă.

Totodată, Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor) a avertizat ieri autorităţile de la Chişinău despre o potenţială introducere a unui embargou la importul de produse din carne din Moldova.  "În legătură cu faptul că am depistat marfă falsificată în loturile de producţie exportată din Republica Moldova, cel mai probabil că vom introduce interdicţii“, a precizat Serghei Dankvert, directorul Rosselhoznadzor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite