Rusia îşi pierde ponderea în economia Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a pierdut poziţia de lider ca destinaţie a exporturilor moldoveneşti în anul 2014 în favoarea României, se arată în studiul „Moldova şi Rusia: între relaţii comerciale şi dependenţă economică”, prezentat de „Expert-Grup”.

Rusia a fost unul dintre principalii parteneri de export ai Republicii Moldova, însă cantitatea acestor exporturi s-a diminuat din cauza apariţiei mai multor parteneri comerciali pentru o ţară care abia şi-a căpătat independenţa, dar şi din cauza regulilor neclare de joc în relaţiile comerciale faţă de unii parteneri din partea Federaţiei Ruse. Ponderea exporturilor către Rusia în anul 2014 a constituit 18,1% din exporturile totale moldoveneşti.

Un deceniu în urmă

În studiul prezentat se arată că în anul 2014 exporturile Republicii Moldova spre Rusia reprezintă 2,3% din produsul intern brut (PIB), suficient de mult pentru a avea un impact semnificativ asupra economiei moldoveneşti. Totuşi, situaţia economică de anul trecut nu poate fi comparată cu situaţia economică de acum 10 ani, când exporturile ţării noastre către Rusia depăşeau 10% din PIB.

De ce au scăzut exporturile către Rusia

Există doi factori care au influenţat diminuarea exporturilor Republicii Moldova către Rusia în anul 2014. Introducerea tarifelor de import şi interdicţiilor de import pentru câteva produse moldoveneşti ce au urmat după semnarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Moldova şi instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE reprezintă primul factor. Al doilea factor este scăderea cererii din partea Rusiei din cauza crizei economice care se abate asupra sa. Experţii afirmă că şi în prezent există suficiente motive să ne aşteptăm şi în continuare la o perioadă de incertitudine în relaţiile comerciale cu Rusia. După instaurarea unor relaţii mai strânse cu UE a crescut exportul de fructe comestibile şi nuci; coji de citrice şi pepeni, legume, plante, rădăcini şi tuberculi alimentari. Totuşi, exportul în ţările UE a celorlalte mărfuri nu a fost suficient de mare ca să acopere exporturile care au fost reduse către Rusia, deoarece anul 2014 a fost dificil din punct de vedere economic pentru mai multe state din UE, dar şi pentru că există anumite bariere pentru unele produse moldoveneşti, care nu sunt solicitate în ţările UE.

Sancţiunile Rusiei afectează o mare parte a populaţiei

Pentru anul 2014 exporturile agricole spre Rusia reprezintă doar 3,7% din totalul producţiei agricole ale Republicii Moldova. Cele mai expuse sectoare la exporturile către Rusia sunt sectorul agricol şi industria de fabricare a băuturilor, dacă analizăm din punct de vedere al numărului mare al populaţiei care activează în aceste domenii. În acelaşi timp, doar producţia de aparatură şi instrumente medicale de precizie optice, fabricarea produselor textile şi fabricarea de maşini şi echipamente sunt sectoarele a căror produse exportate puternic în Rusia au o pondere însemnată în PIB.

Astfel, conform studiului prezentat de „Expert Grup” sancţiunile Rusiei de cele mai multe ori au vizat anume acele produse din sectorul agricol şi cel al industriei alimentare cu un volum al exporturilor considerabil pentru a avea un impact cât mai puternic asupra economiei moldoveneşti şi pentru a afecta o parte cât mai mare a populaţiei ocupate. Aceasta face economia Moldovei destul de vulnerabilă la sancţiunile Rusiei.

Problema gazelor naturale ruse

Din toate importurile Republicii Moldova, 13, 5% sunt importuri din Federaţia Rusă. Din toate importurile din Rusia, 65% îi revin gazului rusesc, de care depinde ţara noastră. Importurile din Rusia s-au dublat în ultimul deceniu nu doar din cauza creşterii cantităţii fizice de gaz importat, dar şi din cauza creşterii preţului la gazul natural rusesc. Dacă se exclude această clasă, atunci importurile din Rusia se reduce la 6,5% din importurile totale pe care le are Republica Moldova.

Rusia şi UE reprezintă principalii parteneri pentru Republica Moldova, ocupând împreună 63% din totalul exporturilor ţării noastre în anul 2014. Însă la fel de importantă este menţinerea sau extinderea relaţiilor comerciale cu alte state. Având în vedere caracterul dificil al relaţiilor cu Federaţia Rusă, dar şi barierele non-tarifare pentru unele categorii de exporturi în UE, unii producători ar trebui să se reorienteze economic în spaţiul post-sovietic având în vedere trecutul comun cu aceste state. Ucraina, Belarus şi Kazahstan deja sunt parteneri importanţi pentru Republica Moldova, dar acest potenţial încă poate fi valorificat.

Negocierile cu Rusia trebuie continuate

Reprezentanţii „Expert-Grup” consideră că negocierile trebuie continuate cu Rusia, pentru că şi ea are nevoie şi este interesată de apropierea cu UE în domeniul comercial, iar piaţa moldovenească cu care are comerţ liber poate să servească ca punte pentru această apropiere. De asemenea, raportul recomandă asigurarea unei calităţi mai înalte şi constantă a produselor moldoveneşti exportate în Rusia. Chiar dacă majoritatea embargourilor pentru produsele moldoveneşti au fost decizii politice şi nu pot fi soluţionate direct prin această măsură, eliminarea factorilor care pot servi drept sursă pentru restricţii poate ridica credibilitatea unor companii chiar în faţa altor state.

Federaţia Rusă este piaţa de desfacere importantă pentru câteva grupe mari de produse: fructe comestibile şi nuci, legume, plante, rădăcini şi tuberculi alimentari, carne şi organe comestibile,

preparate din legume, fructe sau din alte părţi din plante, băuturi alcoolice, fără alcool şi oţeturi, inclusiv covoare şi alte acoperitoare de podea din materiale textile, tutun şi înlocuitori de tutun prelucraţi, articole diverse din metale comune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite