Rusia caută un pretext pentru a impune embargo pe fructe, legume şi conserve

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlorii ruşi au descoperit în borcanele din Moldova mai puţine boabe de mazăre decât scrie pe etichetă FOTO Tudor Iovu
Controlorii ruşi au descoperit în borcanele din Moldova mai puţine boabe de mazăre decât scrie pe etichetă FOTO Tudor Iovu

Rosselhoznadzor a avertizat, ieri, autorităţile de la Chişinău că ar putea introduce restricţii la importul de produse de origine vegetală din Moldova, pe motiv că multe loturi ar fi contaminate cu Grapholitha molesta (molia orientală a fructelor). Totodată controlorii de la Rospotrebnadzor au descoperit brusc nereguli şi la conservele din legume şi fructe

De la o vreme, de pe „frontul de est“ aşteptăm doar veşti proaste. Pentru a nu ne înşela aşteptările, Rusia ni le livrează cu duiumul.
Miercuri, Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia, Rosselhoznadzor, a anunţat că a depistat un lot de caise din Moldova contaminate cu Grapholitha molesta (molia orientală a fructelor).

90% din mere ajung pe piaţa Rusiei

Ieri, Rosselhoznadzor şi-a exprimat deja îngrijorarea privind numărul mare de loturi de mere şi prune (în total, 15 de la începutul anului) atacate de acest dăunător şi a cerut autorităţilor de la Chişinău măsuri mai dure în privinţa cerinţelor de securitate a produselor exportate în Rusia din Moldova.
Totodată, instituţia a avertizat că ar putea restricţiona accesul pe piaţă a producţiei vegetale în cazul depistării unor noi cazuri.
În condiţiile în care circa 90% din exporturile de mere iau calea Rusiei, fiind vorba de aproape 100.000 de tone pe an, lovitura ar putea fi foarte dură pentru producătorii agricoli moldoveni, chiar la început de sezon.

CONSERVELE SUNT VERIFICATE LA CÂNTAR

La rândul său, serviciul sanitar rus, Rospotrebnadzor, a început să verifice dacă conservele din fructe şi legume din Moldova corespund cerinţelor de calitate. Departamentul Rospotrebnadzor pentru regiunea Moscova a anunţat miercuri că „în urma unor sesizări ale cetăţenilor“, a efectuat controale şi a descoperit produse alimentare moldoveneşti (conserve din fructe şi legume), ce nu ar fi conforme standardelor ruseşti, precum şi cazuri când greutatea produsului din borcan nu corespunde cu cea indicată pe etichetă.
În lista Rospotrebnadzor au nimerit conservele cu porumb dulce fabricate de Alfa-Nistru din Soroca, cele cu mazăre verde de la Natur-Bravo din Cupcini, borcanele cu compot din prune, vişine şi caise fabricate de întreprinderea moldo-rusă Coval & Co din Cantemir şi roşiile marinate de la Servest-Agro din Corjeuţi, Briceni. Potrivit Rospotrebnadzor, în prezent specialiştii verifică toate unităţile de comerţ, pentru a depista alte eventuale conserve cu probleme.
Sergiu Zosim, directorul Servest-Agro, spune că deja nu mai exportă în Rusia. „Au găsit, poate, nişte marfă din 2013, dar noi acum nu mai livrăm în Rusia şi cred că nici nu vom mai exporta pe această piaţă. Nu are rost. Ne-am reorientat pe piaţa locală şi ne pregătim să pătrundem pe cea europeană“, a precizat managerul.

„AR FI O CATASTROFĂ PENTRU NOI!“

Servest-Agro este, însă, o întreprindere mică. Mult mai afectată de interdicţiile ruşilor ar putea fi întreprinderea Natur-Bravo din Cupcini, Edineţ.
„O eventuală interzicere a livrărilor de mazăre verde pe piaţa rusească ar fi o catastrofă pentru noi. Anul acesta am produs peste zece milioane de cutii metalice cu mazăre verde şi peste două milioane de borcane de sticlă. 90% din această producţie este ambalată şi etichetată conform standardelor ruseşti. Ce ne facem cu ele? Să le scoatem la tarabă în piaţă sau să le aducem în faţa Parlamentului?“, se întreabă Vadim Scorobogatico, directorul Natur-Bravo.

Managerul se arată nedumerit de încălcările depistate de Rospotrebnadzor. „Noi indicăm pe etichete tot ce ni se cere, conform legislaţiei ruseşiti. Am impresia că cineva vrea să se folosească de momentul geopolitic pentru a ne scoate de pe piaţa rusească“, crede Scorobogatico.
El mai spune că, pentru ca exportul să fie reorientat spre alte pieţe, statul trebuie să-i ajute cu subvenţii pe producătorii agricoli. „Nu e nevoie să fie subvenţionate fabricile, ci producătorii, căci suntem nevoiţi să plătim pentru materia primă un preţ foarte mare şi ajungem la situaţia când costul conservelor de mazăre verde de la fabrica noastră este cu doar 10% mai mic decât cel al conservelor de pe rafturile magazinelor din Germania. Cu astfel de preţuri nu putem concura“, a adăugat directorul Natur-Bravo.
Şi Nicolae Covali, directorul Coval & Co, a fost surprins de acuzaţiile aduse de autorităţile sanitare din Rusia. „Exportăm de mai mulţi ani pe piaţa rusească, dar pentru prima dată aud că am indicat greşit greutatea pe etichete“, a precizat directorul. Potrivit lui, anual fabrica din Cantemir exportă în Rusia peste un milion de borcane cu compot. „Suntem un producător mic. Nu înţeleg cui încurcăm“, a spus Covali.

SE CAUTĂ PRETEXT PENTRU EMBARGO

Economistul Viorel Chivriga e de părere că astfel de avertismente vor mai fi. „Se caută temei şi se pregăteşte opinia publică pentru un nou embargo. Este o tactică de şantaj a ruşilor. Aşa au procedat în anii 2005-2006, când au impus embargo la vinuri, puieţi, produse vegetale. În astfel de cazuri, instituţiile statului ar trebui să poarte negocieri cu ruşii, dar fără a face cedări şi cu argumente solide. În plus, Moldova poate apela la instrumentele prevăzute în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, din care face parte şi Rusia, pe care noi nu le-am utilizat până acum. Mai sunt şi acordurile CSI şi cele bilaterale“, sugerează expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite