Rusia anunţă că a permis importul de vinuri din regiunea separatistă şi că va oferi acest drept şi Găgăuziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciului Sanitar din Rusia, Rospotrebnadzor a anunţat că în primele două luni ale acestui an pe piaţa rusească au fost acceptate 13 loturi de vinuri din Transnistria. Aceasta în timp ce Rusia nu a anulat embargoul la toată producţia alcoolică moldovenească, impus la 10 septembrie 2013.

Administraţia Rospotrebnadzor susţine că a examinat şi adresarea lui Mihail Formuzal, başcanul Găgăuziei, privind reluarea livrărilor de producţie vinicolă din această unitate teritorială.

Potrivit Rospotrebnadzor la câteva companii vinicole moldoveneşti, care au prezentat anterior producţia pentru expertiză în Rusia, s-a constatat că băuturile corespund cerinţelor de calitate şi siguranţă. E vorba Vinurile Comratului, Tomai Vinex, Invinprom, Kazayak Vin şi Vinăria Bostavan.

Producţia acestor companii ar putea fi acceptată pe piaţa rusească după o expertiză în laboratoarele Rospotrebnadzor.

Totodată serviciul sanitar rus anunţă că va examina posibilitatea unei colaborări separate cu autorităţile din Găgăuzia privind controlul asupra producţiei vinicole şi colaborarea în domeniul protecţiei consumatorilor.

Expremierul Vlad Filat susţine că decizia de astăzi a autorităţilor Federaţiei Ruse demonstrează încă o dată "caracterul strict politic pe care l-a avut embargoul impus vinurilor moldoveneşti“.

"În raport cu un stat suveran şi independent, toate aceste acţiuni sunt inadmisibile. Calitatea vinurilor din Republica Moldova nu poate fi pusă la îndoială, iar drept dovadă venim cu argumentul liberalizării pieţei europene pentru vinurile produse în ţara noastră dar şi cu înaltele aprecieri date de către consumatorii din întreaga lume“, susţine liderul PLDM întro postare pe o reţea de socializare.
În opinia expremierului în acest moment este necesară o probă de sinceritate din partea Federaţiei Ruse, ca să demonstreze corectitudine în relaţiile cu ţara noastră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite