Cum va face faţă Republica Moldova eventualelor sancţiuni economice din partea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev ţine o armă în timp ce 
ascultă explicaţiile adjunctului sau Dmitri Rogozin. FOTO: Reuters
Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev ţine o armă în timp ce ascultă explicaţiile adjunctului sau Dmitri Rogozin. FOTO: Reuters

Moscova anunţă că relaţiile cu Moldova vor avea de suferit ca urmare a apropierii ţării noastre de UE. Migranţii, gazul şi embargourile sunt cele mai la îndemână arme, spun analiştii.

Moscova a intrat pe ultima sută de metri din eforturile de a intimida Chişinăul pentru a nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi a ne păstra în zona sa de influenţă. „Periodic, moldovenii cer câte ceva, însă, dacă ei au o astfel de atitudine faţă de preşedintele comisiei interguvernamentale, atunci nu văd cum am putea avea o colaborare bună“, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, adăugând că relaţiile dintre Rusia şi Moldova, în special cele economice, se vor deteriora „cu siguranţă“ după scandalul cu vicepremierul Dmitri Rogozin şi apropierea ţării noastre de UE.

Cea mai la îndemână armă a ruşilor pentru a ataca economia Moldovei este aplicarea unui embargo asupra fructelor şi legumelor, aşa cum au făcut, toamna trecută, cu vinurile. Însă Kremlinul mai are câţiva aşi în mânecă: Transnistria, preţul gazelor şi sutele de mii de moldoveni care lucrează în Rusia. Dmitri Rogozin nu a exclus că Moscova va introduce vize pentru moldoveni, iar poziţia sa este susţinută de parlamentarii ruşi.

„Nu vom fi vacă de muls“

„Neapărat, va fi examinată problema migranţilor moldoveni, care sunt foarte mulţi în Rusia. În principiu, nu avem nimic împotriva lor: sunt oameni apropiaţi de noi ca mentalitate, harnici şi cumsecade, dar de ce-ar trebui să fim o vacă de muls? De ce să permitem Moldovei să-şi umple bugetul din contul cetăţenilor care lucrează la noi şi, în acelaşi timp, să se apropie de UE şi de NATO?“, s-a întrebat Valeri Şneakin, membru al Comitetului pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei. 

„Semnând acest acord, Moldova îşi deschide graniţele pentru mărfurile europene, care vor invada de acolo piaţa CSI. Evident, va trebui să ne apărăm şi Moldova trebuie să fie pregătită de asta. Pentru început,vom vedea dacă putea înlocui un produs sau altul din Moldova, iar, într-un final, vom ajunge la embargouri asupra produselor agroalimentare“, a comentat şi Igor Morozov, membru al Comitetului pentru relaţii externe, citat de portalul regions.ru. 

Loviturile nu vor fi fatale

Totuşi, specialiştii spun că aceste lovituri nu vor fi fatale pentru economia ţării noastre. „Aproape 80% din exporturile de fructe din Moldova au ca destinaţie Rusia, de aceea efectele unui nou embargo ar putea fi destul de dureroase pentru producătorii agricoli şi pentru transportatori. În ultimii ani, însă, mulţi s-au reorientat spre alte pieţe şi dependenţa de piaţa rusească s-a diminuat semnificativ“,  explică Alexandru Fală, director de programe la Centrul analitic Expert-Grup.

Economistul mai spune că nu ne paşte o scumpire radicală a gazelor ruseşti deoarece preţul de import este deja aproape de media europeană, dar Gazprom ne-ar putea cere să achităm imediat datoriile.

Şi în problema migranţilor există un dar. „Se ştie că o mare parte din moldovenii plecaţi la muncă şi-au făcut cetăţenie rusească şi, respectiv, impactul unor interdicţii ar putea fi mult mai mic decât se aşteaptă“, precizează Alexandru Fală. O altă diversiune, intuită de expert, ar fi provocarea panicii pe piaţa valutară, prin intermediul băncilor controlate de companiile ruseşti.

Presiunile se vor intensifica la toamnă

Analistul politic Anatol Ţăranu susţine că eventualele măsuri restrictive nu au nicio legătură cu scandalul legat de vizita lui Dmitri Rogozin în Moldova, care serveşte, mai degrabă, drept pretext.

„Relaţiile noastre cu Rusia sunt deteriorate nu din cauza lui Rogozin, ci din cauza cursului nostru european. Rusia nu-l acceptă şi va găsi tot felul de motive pentru a ne aplica noi sancţiuni. Cu siguranţă, presiunile se vor intensifica în timpul apropiat, dar cele mai mai provocări vor fi la toamnă, când ruşii vor îngreuna la maximum poziţia forţelor pro-europene la alegerile parlamentare“, prognozează fostul ambasador moldovean la Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite