Rudele lui Filat s-ar putea trezi cu noi capete de acuzare

Rudele lui Filat s-ar putea trezi cu noi capete de acuzare

Firma naşului lui Vlad Filat ar putea verificată dacă a obţinut legal subvenţii de la stat FOTO: Adevărul

Compania Caravita, care aparţine naşului lui Vlad Filat, Ion Rusu, şi care a fost implicată în fraude de milioane de lei de la Banca de Economii este suspectată că a obţinut ilegal subvenţii-record de la stat. Fermierii cer implicarea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA).

Fermierii din Orhei şi preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli UniAgroProtect, Alexandru Slusari cer investigarea modului în care Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a acordat subvenţii grase companiei Caravita. Potrivit lui Alexandru Slusari, adresarea fermierilor din Orhei este una cu iz politic, deoarece „au fost inspiraţi de autorităţile locale reprezentate de Partidul Democrat”. Totuşi, reprezentantul agricultorilor susţine că cererea este una pertinentă şi a solicitat ca Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare să convoace o şedinţă la care să participe asociaţiile de fermieri şi mass-media unde să fie prezentat conţinutul dosarului prezentat pentru subvenţionare de către compania Caravita.

Caravita la control

„Mai mult ca atât, eu propun ca Centrul Naţional Anticorupţie să verifice acest dosar dacă acest lucru nu a fost făcut până în prezent. (...) Reprezentanţii asociaţiilor de fermieri nu odată au atras atenţia publicului privind faptul că agricultorii se plâng fără a face acest lucru public că reprezentanţii AIPA cer „otcaturi” şi închid ochii la diferite scheme de spălare de bani şi care ţin de majorarea artificială a costurilor investiţiilor subvenţionate”, a declarat Alexandru Slusari.

Astfel, reprezentantul fermierilor susţine că este  necesar ca să fie făcute publice datele privind numărul de dosare depuse la AIPA şi care au fost verificate de CNA. În acest context, Slusari mai propune ca subvenţiile care au fost acordate ilicit, acest lucru fiind demonstrat în instanţa de judecată, să fie rambursate statului.

Subvenţii de milioane

Astfel, rapoartele AIPA arată că firma Caravita care aparţine lui Ion Rusu, naşul lui Vlad Filat, este „campioană” la obţinerea subvenţiilor de la stat, suma recepţionată anul trecut fiind şi cea mai mare. Astfel, Caravita a obţinut anul trecut de la stat suma de 4,3 milioane de lei, în 2013 a solicitat peste 7 milioane de lei şi a obţinut 1,36 milioane de lei, iar în 2012 firma implicată în fraudele de la BEM a fost subvenţionată de către stat cu 203,6 mii de lei după ce a cerut de două ori mai mulţi bani. Fermierii susţin că sumele sunt unele record şi că suspectează că au fost obţinuţi ilegal.

Ministrul Sula: dosarul să fie verificat

Directorul AIPA nu ne-a răspuns la telefon, fiind într-o deplasare de serviciu, iar ministrul Agriculturii, Ion Sula, a menţionat că a aflat din presă despre aceste declaraţii. Totodată, Ion Sula susţine că a discutat de mai multe ori cu reprezentanţii producătorilor agricoli şi i-a îndemnat să ofere detalii când colegii de la AIPA le cer bani pentru a le facilita obţinerea subvenţiilor. „Referitor la faptul că este solicitată verificarea dosarului depus de Caravita, pot să spun că organele competente au acces la orice dosar depus pentru subvenţionare la AIPA, fiecare fermier poartă răspundere pentru informaţiile din dosar. Nu văd nimic rău ca fiecare dosar să fie verificat în cazul în care trezeşte anumite suspiciuni”, a subliniat ministrul.

Ion Sula a mai menţionat că până în prezent nici o adresare oficială nu a fost prezentată la sediul Ministerului Agriculturii.

Ion Rusu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare după ce a recunoscut că pentru a acoperi faptul că nu a întors credite la BEM în sumă de 2,8 milioane de euro, a efectuat tranzacţii fictive. Împrumuturile au fost contractate de Caravita şi Business Estate Investments. Reprezentanţii CNA susţin că Ion Rusu ar fi recunoscut că beneficiarul final al afacerii gestionate de compania Caravita este Vlad Filat, care se află în arest fiind acuzat de fapte de corupţie.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: