Rubla rusească înghesuie dolarul şi moneda europeană în preferinţele moldovenilor

Rubla rusească înghesuie dolarul şi moneda europeană în preferinţele moldovenilor

Rubla rusească înghesuie dolarul

Cota rublei ruseşti în transferurile de bani din străinătate efectuate moldovenii aflaţi la muncă s-a ridicat în aprilie la 30,1%, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Ştiri pe aceeaşi temă

Este cel mai înalt nivel înregistrat vreodată de moneda oficială a Rusiei, care treptat înghesuie dolarul care a coborât la o cotă de 33% şi moneda europeană cu o pondere de 37%. Până la criza din anul 2008, cota rublei de abia ajungea la 3%, dar în ultimii 3-4 ani s-a majorat semnificativ. 

Datele BNM arată că moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă în luna aprilie 135,2 milioane de dolari, cu 23% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

În total în primele patru luni ale acestui an, valoarea transferurilor de bani a crescut cu 14,2%, până la 455,65 milioane de dolari.
Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei şi Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică peste 60% din transferuri de bani provin din ţările CSI, în special din Rusia.

Remitenţele joacă un rol important în dezvoltarea economică a Republicii Moldova, contribuind cu peste 20% la formarea PIB.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările