Roman Chircă: Creşterea economică a avut loc datorită stabilizării finanţelor publice

Roman Chircă: Creşterea economică a avut loc datorită stabilizării finanţelor publice

Creşterea economică a avut loc pe fondul stabilizării finanţelor publice, datorită acumulării la bugetul de stat a veniturilor suplimentare, este de părere directorul Institutului pentru Economie de Piaţă, Roman Chircă, transmite IPN. În cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika, Roman Chircă a spus că s-a înregistrat creştere economică şi datorită canalizării multor proiecte spre infrastructură.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Din păcate, sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii în continuare se află într-o zonă dificilă, pe linia de plutire. Principalele motoare sunt ramurile mari”, spune Roman Chircă. Potrivit lui, un alt aspect important a fost sistemul bancar, cu eliminarea practicilor frauduloase, diminuarea costurilor de capital, ceea ce a permis un nivel mai mare de creditare a economiei. Totodată, spune expertul, mediul de afaceri este în continuare toxic în Republica Moldova.
 
Analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că sistemul bancar acum nu mai poate să sufere un colaps asemănător cu cel din 2013-2014. Faptul că această reformă este menţionată în documentele instituţiilor internaţionale este o dovadă clară de succes, a menţionat analistul, spunând că Guvernul trebuie să facă aşa încât acest succes înregistrat în ţară şi confirmat internaţional să fie resimţit şi înţeles de către cetăţeni.
 
Vineri, 11 mai, premierul Pavel Filip a prezentat raportul de activitate pentru anul 2017 în Parlament. În discursul său prim-ministrul a declarat că Republica Moldova înregistrează indicatori care arată că merge în direcţia cea bună, dar, în acelaşi timp, arată că este momentul de făcut paşi mai mari şi mai rapizi, ca oamenii să simtă îmbunătăţiri mai consistente ale vieţii. Potrivit lui, după anul 2016 s-a reuşit stabilizarea economică a ţării, în 2017 au fost puse bazele unor procese de reformă, iar în 2018 începe dezvoltarea ţării.
citeste totul despre: