Riscul ca alte 3 bănci importante să repete soarta băncilor furate. Ce spun experţii economici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditele neperfomante la alte trei bănci au atins un nivel alarmant, susţin experţii FOTO. Adevărul
Creditele neperfomante la alte trei bănci au atins un nivel alarmant, susţin experţii FOTO. Adevărul

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a declarat că băncile aflate sub administrarea specială a BNM, Moldindconbank, Victoriabank şi MAIB ar putea ajunge în situaţia băncilor falimentare – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Experţii susţin că există deja semnale alarmante, însă nu văd un faliment al băncilor supravegheate de BNM.

Ex-ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a afirmat în cadrul unei emisiuni „Alb&Negru” de la Unimedia, că problemele în sectorul bancar nu se opresc la iniţierea procedurii de lichidare a Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank. „Avem alte trei bănci care de află sub supravegherea BNM. Este vorba despre Moldinconbank, Victoriabank şi Moldova-Agroindbank. Sunt folosite aceleaşi practici ca şi în cazul primelor trei bănci. Este vorba de lipsă de transparenţă în acţionariat şi aceleaşi credite neperformante, care sunt mult mai alarmante decât portofoliul de credite proaste din 2013, constatat la primele trei bănci”, a subliniat Negruţa.

Aceeaşi sumă a creditelor neperformante

Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că la Moldova-Agroindbank suma creditelor neperformante a crescut de la 548,49 milioane de lei cât era în 2013 la 1,079 miliarde de lei în 2015, la Moldindconbank - de la 404,44 milioane de lei în 2013 la 862,61 milioane de lei în 2015, iar la Victoriabank suma a scăzut de la 867,56 milioane de lei la 522,25 milioane de lei. În cazul Victoriabank, şi suma împrumuturilor totale acordate s-a redus cu aproape un miliard de lei. Astfel, suma totală a creditelor neperformante ale acestor trei bănci este de circa 2,463 miliarde de lei, ceea ce constituie la ora actuală o pondere de circa 65% în suma totală a creditelor neperformante de 3,798 miliarde de lei, calculată fără datele băncilor falimentare.

Situaţii paralele

Astfel, băncile aflate în proces de lichidare, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank aveau în luna iulie 2015 un portofoliu total al creditelor neperformante de circa 2,481 miliarde de lei, adică practic aceeaşi sumă care este înregistrată şi în cazul băncilor aflate sub supraveghere specială. Totodată, BNM arată că cele trei bănci furate aveau înregistrate în 2013 credite neperformante în sumă de 1,384 miliarde de lei. Deşi suma creditelor neperformante este una semnificativă, valoarea acestei sume în totalul creditelor acordate a rămas practic acceaşi în perioada 2013-2015.

Există semnale alarmante

Solicitat de Adevărul Moldova, expertul economic IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu, a explicat că ponderea semnificativă a creditelor neperformante a acestor bănci în total este un semnal de îngrijorare, precum şi alarmant este faptul că la acest bănci se observă o lipsă a transparenţei acţionariatului şi a conflictelor la nivel de guvernanţă. Totuşi, expertul economic susţine că supravegherea specială nu este una care să denote o situaţia gravă la cele trei bănci şi, deşi riscurile persistă, este puţin probabil ca acestea să aibă soarta băncilor furate. „Falimentul acestor trei bănci ar declanşa consecinţe cu mult mai grave decât în cazul lichidării băncilor implicate în fraudele bancare de miliarde. Prin urmare, consider că s-ar face orice ca să se evite o situaţie de acest gen, care ar duce la un colaps în sistemul bancar”, a precizat reprezentantul IDIS Viitorul.

Expertul susţine că în acest an tot sistemul bancar va fi afectat de deciziile BNM privind politica monetară, acre va duce la înrăutăţirea portofoliului de credite neperformante.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite