Risc de monopol pe o piaţă de 50 de miliarde de lei. Bazele angro, lăsate de deputaţi fără bani cash

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de completări la Legea cu privire la comerţul intern poate duce la sistarea activităţii a sute de depozite de comerţ cu ridicată. Autorităţile de la Chişinău susţin că astfel se va combate evaziunea fiscală, dar specialiştii spun că modificările s-au făcut peste noapte şi ar favoriza o singură companie

La finele anului 2012, sub pretextul combaterii evaziunii fiscale Parlamentul a adoptat un proiect ce prevede o serie de modificări importante la Legea cu privire la comerţul intern, care duc la o răsturnare de situaţie pe piaţa angro.

AMENZI DE 8.000 DE LEI PENTRU CUMPĂRĂTORI

Norma legală stipulează că de la data intrării în vigoare, adică din 18 ianuarie 2013, achitarea mărfurilor în comerţul cu ridicata se va efectua numai prin virament. Totodată, prin această lege s-au operat modificări şi în Codul contravenţional, care stabilesc amenzi de circa 8.000 de lei atât pentru vânzător, cât şi pentru cumpărător, dacă acceptă spre plată sau achită cu bani cash costul mărfii.

Cea mai scandaloasă modificare pare a fi introducerea în lege a unui nou tip de comerţ. Astfel, pe lângă cele de „comerţ cu amănuntul“ şi „comerţ cu ridicata“ deputaţii au introdus şi noţiunea de „comerţ combinat“. Aparent nu pare a fi o problemă, căci avem zeci şi sute de baze angro, unde mărfurile se vând şi cu amănuntul. Condiţiile impuse pentru a putea practica acest tip de comerţ sunt însă foarte dure şi vor putea fi asigurate doar de companiile foarte mari, ceea ce înseamnă că majoritatea bazelor angro în formatul vechi vor dispărea, pentru că nu vor putea să se conformeze cerinţelor.
De exemplu, acestea ar urma să dispună de minimum 3.000 de metri pătraţi suprafaţă destinată vânzării (spaţiul de depozitare nu se ia în calcul), de minimum 200 de locuri pentru parcare şi un asortiment de 15.000 de articole.

AUTOR NECUNOSCUT, BENEFICIAR - O COMPANIE ANUME

Curios este faptul că Ministerul Economiei, care este autorul proiectului, nu a propus o astfel de modificare şi nici nu a fost de acord cu varianta finală. „Noţiunea de comerţ combinat a fost propusă de către Comisia economie, buget şi finanţe din Parlament. Ministerul nici nu a contrasemnat textul respectiv în redacţia propusă preşedintelui spre promulgare“, ne-a declarat Svetlana Ţurcanu, şefa Direcţiei Comerţ Intern din cadrul Ministerului Economiei.
„Pot să vă spun că acestor criterii corespunde doar o companie din Republica Moldova“, constată revoltat Oleg Balea, managerul unei companii, care deţine câteva magazine, unde mărfurile se vând şi angro, şi cu amănuntul.
„Pentru a corespunde noilor reguli e nevoie de investiţii foarte mari. De exemplu, doar să ne conformăm cerinţei ca toţi cumpărătorii să deţină carduri şi să avem o evidenţă electronică a lor, e nevoie de circa 200.000 de euro, dar ar mai fi nevoie de locuri de parcare, de spaţiu de vânzare etc., lucru ce nu poate fi realizat imediat. Practic, ar trebui să renunţăm la un tip de comerţ pentru care am plătit taxe de licenţă“, precizează Corneliu Plăcintă, juristul companiei.

LEGE NOUĂ, DAR AŞTEAPTĂ DEJA SĂ FIE REVIZUITĂ

Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare Economie, nu exclude că legea care a intrat în vigoare acum o săptămână va fi revizuită. „Din păcate, cei de la Ministerul Economiei vin cu proiecte de lege pe care noi suntem nevoiţi să le rescriem. Aşa a fost şi cu acest document pe care noi l-am perfecţionat cât am putut, căci dacă adoptam varianta propusă de minister, atunci din ţară ar fi trebuit să plece unul dintre cei mai mari investitori“, ne-a explicat parlamentarul. Potrivit lui Ioniţă, există deja reacţii negative la documentul aprobat şi, în următoarele zile, ar putea fi creat un grup de lucru pentru a perfecţiona legea.
Deputatul democrat Adrian Candu susţine că aceste prevederi sunt necesare pentru a combate evaziunea fiscală şi ca în ţară să intre şi alte reţele internaţionale de retail de tip cash and carry. „Dacă vrem să avem comerţ civilizat la standarde internaţionale şi ca pe piaţă să nu fie doar grupul Metro, dar să vină şi Carrefour, Real sau Auchan, atunci trebuie să avem şi o legislaţie adecvată“, a argumentat necesitatea acestor prevederi Adrian Candu.

Datel statistice arată că vânzările anuale de pe piaţa angro a Republicii Moldova depăşesc cifra de 50 de miliarde de lei.

CE ESTE COMERŢUL COMBINAT

Potrivit Legii cu privire la comerţul interior, „comerţul combinat este o activitate desfăşurată de comercianţii care vând, prin sistemul de autoservire, mărfuri alimentare şi nealimentare către persoane juridice şi persoane fizice, înregistrate în baza de date a comerciantului vânzător şi titulare de legitimaţii de acces, în scopul revânzării/prelucrării acestor mărfuri şi al utilizării lor ca produse pentru consum final“. Doar în reţelele ce corespund cerinţelor pentru comerţul combinat se permite vânzare de mărfuri angro cu plata de cash.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite