Republica Moldova reintră în recesiune economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia Republicii Moldova continuă să se afle în recesiune şi va avea o relansare moderată în următorii ani, prognozează experţii economici de la Expert-Grup.

Criza bancară, incertitudinea politică, stagnarea reformelor, reducerea exporturilor şi remitenţelor sunt doar câteva din motivele care au stat la baza crizei economice.

Experţii economici prognozează pentru anul 2015 o scădere aconomică de circa 0,8 % a PIB-ului, cauzată de un declin major în trimestrul trei şi patru ale anului curent. În trimestrul trei un aport la PIB a venit din partea exporturilor nete, iar importurile au scăzut mai mult decât exporturile. Dacă se exclude acest aport, scăderea este de două ori mai mare decât cea prezentată de Biroul Naţional de Statistică de la Chişinău.

Paralizia instituţiilor

Potrivit expertului economic Adrian Lupuşor, instituţiile cheie ale ţării sunt paralizate, fiind în criză de capacităţi tehnice şi financiare. Incertitudinea economică şi politică a afectat activitatea investiţională, care afectează creşterea economică pe termen lung. Singurul motor de creştere economică pe termen lung este productivitatea, iar asta depinde de investiţii. 

De asemenea, sectorul bancar este slăbit, chiar dacă majoritatea băncilor sunt capitalizate. Există problema neîncrederii din partea populaţiei în sectorul bancar din cauza celor trei bănci lichidate. Cele trei bănci închise reprezentau circa 2/3 din activele întregului sistem bancar. 

Experţii propun un plan de resetare a sistemului bancar printr-o lege bancară pentru a spori credibilitatea cetăţenilor. „Planul trebuie să se axeze pe şapte piloni. În primul rând, trebuie de soluţionat problema transparenţei beneficiarilor finali ai băncilor comerciale. Accelerarea investigaţiilor în legătură cu cele trei bănci lichidate (BEM, NS, UB) şi tragerea la răspunderea a persoanelor implicate. Interzicerea prin lege a oricăror interacţiuni dintre bănci şi companiile aflate în zonele off-shore. Sporirea capacităţii băncilor comerciale de a absorbi pierderile, inclusiv cele care ţin de calitatea capitalului din bănci. Fortificarea instrumentelor de supraveghere bancară la BNM prin implementarea softurilor şi excluderea factorului uman. Ultimul pilon este facilitarea concurenţei în sectorul financiar-bancar”, spune Lupuşor. 

Moldova nu poate supraveţui din remitenţe şi comerţ intern

Economia moldovenească a reuşit să înregistreze şi o creştere modestă de 0,5 % pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2015. Cel mai mare aport la avut sectorul serviciilor, industria şi comerţul. Toate acestea au fost datorită deprecierii leului moldovenesc faţă de euro şi dolar. În anul 2015, agricultura a scăzut cu 12,6 %, iar industria şi comerţul intern au cu crescut cu 3,1 % şi, respectiv, cu 2,3 %. Sectorul construcţiilor a înregistrat o stagnare de 0,5 %. Potrivit experţilor economici, recesiunea economică din anul curent putea fi mai severă dacă moneda naţională nu s-ar fi depreciat, lucru ce a înfluenţat pozitiv exporturile şi respectiv balanţa comercială. 

Pentru anul 2016, experţii prognozează o revitalizare a agriculturii cu 6,8 %, pentru sectorul industrial se prognozează o creştere de 4,8 %, iar construcţiile vor creşte cu 3 %. Pe termen scurt, experţii recomandă finalizarea crizei politice şi învestirea unui Guvern funcţional şi negocierea unui nou memorandum cu FMI.

Puterea de cumpărare este în descreştere 

Cetăţenii au consumat mai puţin în anul 2015, iar tendinţa pentru anul 2016 este pesimistă. „Chiar dacă am avut o creştere pozitivă în trimestrul doi, am observat că consumul final a stagnat şi a trecut pe un făgaş negativ în trimestrul al 3-lea. Serviciile prestate persoanelor fizice a crescut nesemnificativ, iar comerţul cu amănuntul a scăzut. Toate acestea au fost influenţate de reducerea transferurilor de peste hotare, care au scăzut cu 10 %, iar consumul final cu 2 %. Pentru anul 2016 prognozele sunt pesimiste, remitenţele vor creşte cu doar 0,5 %, care va permite creşterea consumului final cu 1,5-2 %”, precizează Ana Popa, expertă în economie. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite