Republica Moldova va putea exporta mărfuri în SUA fără taxe vamale

Republica Moldova va putea exporta mărfuri în SUA fără taxe vamale

SUA a decis reluarea GSP pentru Republica Moldova FOTO: Adevărul

Preşedintele american, Barack Obama, a promulgat legea care permite Republicii Moldova să exporte mărfuri industriale în SUA fără achitarea taxelor vamale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, legea cu privire la autorizarea Sistemului Generalizat de Preferinţe comerciale (GSP) a fost promulgată pe 29 iunie de preşedintele SUA. Astfel, mărfurile industriale din Republica Moldova pot fi livrate  pe piaţa americană fără taxe vamale până la 31 decembrie 2017.
 
Acest regim de comerţ între SUA şi Republica Moldova a expirat pe 31 iulie 2013. „Reluarea GSP va permite companiilor moldoveneşti să exporte mărfuri industriale pe piaţa SUA fără achitarea taxelor vamale. În conformitate cu legislaţia SUA, scutirea de taxe vamale la importurile de mărfuri eligible în cadrul GSP va intra în vigoare la 29 iulie 2015”, precizează Ministerul Economiei. 
 
Acest document oferă retroactiv rambursarea taxelor plătite pentru mărfurile eligibile în cadrul GSP, inclusiv a celor efectuate începând cu 31 iulie 2013 până în prezent. Procedura poate dura până la 90 de zile. Pe parcursul lunii iulie, Biroul Vamal şi de Protecţie a Frontierelor va emite un aviz în Registrul Federal în care va oferi informaţii detaliate despre cum poate fi obţinută o rambursare.  
GSP este un program de promovare a creşterii economiei în curs de dezvoltare prin scutirea preferenţială de taxe vamale la importul pe piaţa SUA pentru circa 5.000 de produse din 122 de ţări. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: