Republica Moldova plăteşte de două ori mai mult pentru gazele ruseşti decât Armenia şi Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom doreşte controlul deplin asupra reţelelor de gaze din Republica Moldova FOTO REUTERS
Gazprom doreşte controlul deplin asupra reţelelor de gaze din Republica Moldova FOTO REUTERS

În primul trimestru al anului 2012, ţara noastră achită gigantului rus un tarif de 387,96 dolari pentru o mie de metri cubi de metan, în timp ce Armenia 180 de dolari, iar  Belarus 165,6 dolari. În acelaşi timp faţă de Ucraina şi România ţara noastră plăteşte un tarif mai mare.

Întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz neagă informația, vehiculată în mass-media, potrivit căreia Republica Moldova ar plăti cel mai mai mare preț din regiune pentru gazele naturale importate de la Gazprom. „Preţul achitat în prezent de Republica Moldova pentru gazele ruseşti este mai mic în raport cu cel plătit de ţările vecine - România şi Ucraina", se precizează într-un comunicat de presă.
Potrivit monopolistului, în primul trimestru al anului 2012, ţara noastră achită gigantului rus un tarif de 387,96 dolari pentru o mie de metri cubi de metan. În același timp, România a plătit în luna februarie pentru gazele de import un preț de 460-480 de dolari,după ce în luna ianuarie a plătit 540-560 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Cât priveşte Ucraina, care la fel cumpără gazele naturale ruseşti, conform datelor prezentate de „Naftogaz" achită în trimestrul I al acestui an, un preț de 416 dolari pentru mia de metri cubi.
Compania nu menţionează însă şi alte state din regiune, care la fel cumpără gaz din Rusia. Astfel Ţările baltice, plătesc mai mult.
În acelaşi timp Armenia achită în prezent un preţ de 180 de dolari, iar Belarus 165,6 dolari pentru o mie de metri cubi. În cazul Belarus, preţul este cu 100 de dolari mai mic ca în anul 2011, iar scăderea atât de semnificativă se datorează faptului că această ţară a cedat Gazpromului controlul asupra reţelelor de gaze şi a acceptat să adere la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

În cazul Armeniei, preţul de 180 de dolari pentru o mie de metri cubi se menţine stabil de doi ani şi se datorează atât condiţiilor negociate în contractul cu Gazprom, cât şi acceptării de către autorităţi a cedării controlului asupra reţelei de gaze.

Cărbunele ne va scăpa de Gazprom

Cum Veronica Bacalu a păcălit o bancă rusească şi a salvat Moldova de o datorie de 180 de milioane de dolari

Moldova riscă să intre în conflict cu Gazprom

Generorizitate în stil Gazprom. Pentru europeni a redus cu 10%, iar pentru moldoveni cu 3% preţul gazului

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite