Republica Moldova e fruntaşă la Internet, dar nu performează la soluţii IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
chisinau

Piaţa informatică din Republica Moldova se împarte între conexiunile online de mare viteză şi barierele fiscale resimţite de dezvoltatorii din IT, atunci când îşi exportă produsele IT.

Ţara noastră se află pe locul 7 în lume după viteza de încărcare pe Internet şi pe locul 16 după viteza de descărcare. În peste 50% din locuinţele moldovenilor există cel puţin un calculator conectat la Internet, iar 37% din internauţi îşi fac cumpărăturile online. Peste 45% din cetăţeni se informează de pe Internet şi 30% accesează paginile web în scopuri educaţionale, se arată într-un raport publicat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. „Mai mulţi parteneri din statele europene şi din SUA ne-au lăudat pentru faptul că avem Wi-Fi gratis în parcuri, ceea ce se găseşte mai greu în alte ţări“, a spus Ionela Titirez, IT industry manager al proiectului USAID CEED II.

Impozit unic pentru dezvoltatori

Cel mai recent studiu privind tehnologiile informatice din Republica Moldova, realizat de World Economic Forum, ne plasează pe locul 31 din cele 148 de ţări monitorizate în privinţa disponibilităţii ofertelor de Internet. În acelaşi clasament, suntem pe locul 84 în privinţa competenţelor de navigare şi pe 55 privind conţinutul online generat. Nici pentru agenţii economici situaţia nu-i mai îmbucurătoare. Din punct de vedere inovaţional şi al facilităţilor online pentru afaceri, Moldova ocupă locul 105, iar în privinţa utilizării Internetului pentru business ne situăm pe locul 125.

„Luând în considerare că în ratingurile internaţionale avem o situaţie foarte proastă datorită barierelor birocratice şi a corupţiei, am conturat o serie de soluţii menite să creeze un mediu de lucru optim pentru dezvoltatorii IT. Impozitul unic care va fi impus în parcurile informatice virtuale va elimina toate constrângerile. Dacă agentul economic are de plătit un singur impozit, care este raportat la cifra de afaceri, inspectorul fiscal nu mai are ce face la acea întreprindere“, a declarat ieri ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, la inaugurarea forumului informatic Moldova ICT Summit 2014.

Potrivit oficialului, se preconizează ca impozitul unic pentru firmele IT din aceste parcuri să fie de 12% din cifra de vânzări. „Avem un sector privat cu experienţă bogată, avem suport politic şi tot ce este necesar ca să lansăm parcurile IT şi să eliminăm problemele ce ţin de administrarea fiscală sau de cadrul regulator, care trebuie să fie cât mai permisiv şi mai prietenos“, a spus şi ministrul Economiei Valeriu Lazăr.

Ce produse IT exportăm

Potrivit specialiştilor, în ultimii patru ani Moldova a ieşit pe piaţa internaţională cu produse competitive, din nişe variate. De pildă, poşta electronică The Bat! creată de compania Ritlabs din Chişinău în 1998 este unul dintre cele mai sigure servicii de e-mail din lume. Noction, o altă companie înfiinţată în Moldova, oferă soluţii tehnice pentru gestionarea serverelor cu volume foarte mari de date. Printre clienţii săi se numără RuTube.ru (YouTube-ul rusesc) şi mai multe centre de date din SUA şi Canada. Urmează CodeGoo, care în 2009 a lansat aplicaţia Genius pentru camerele foto de pe iPhone şi AdEasy - o soluţie care oferă suport de publicitate pentru firmele care nu-şi pot promova singure serviciile în online-ul rusesc. O altă invenţie moldovenească este Q Systems.BankOnLine, utilizată în aproape toate băncile, care permite efectuarea transferurilor băneşti cu un singur click.

„Niciun startup care inventează ceva nu se va duce într-un parc de genul celui propus de Guvern, fiindcă nu se ştie cine va prelua acea idee. Agenţii economici care produc soluţii informatice pentru piaţa externă întâmpină multe probleme fiscale. Din acest motiv, e mai simplu să deschidă câte o companie în SUA şi să vândă prin această firmă“, precizează specialistul IT Vitalie Eşanu.

Performanţe IT&C

• În 2012, Moldova a importat soluţii informatice în valoare de circa 200 de milioane de dolari, însă a exportat de 77,3 milioane de dolari;
• Joi vor fi lansate primul pachet de Internet cu viteză de 1Gbps din Moldova, care permite rularea fişierelor Full HD în timp real şi conexiune video online la calitate înaltă;
• Soluţia moldovenească AdEasy a fost inclusă în Top 30 cele mai eficiente startup-uri din Rusia;
• Aplicaţia moldovenească Genius pentru camerele foto de pe iPhone a fost, la lansare, în Top 10 cele mai bine vândute produse de pe iTunes Store;
• Datele ANRCETI arată că sectorul IT şi comunicaţii reprezintă 7,6% din PIB.
 

Centru de excelenţă la UTM

Anul viitor, în incinta Universităţii Tehnice a Moldovei, va fi lansat primul centru de excelenţă IT&C din Moldova, prin care studenţii la informatică vor fi incluşi în proiecte comune şi programe de internship la cele mai mari companii IT din ţară.

„Am discutat cu IBM şi Microsoft pentru a dota acest centru, unde îi vom pregăti pe tinerii specialişti, astfel încât să poată fi angajaţi uşor pe piaţa muncii“, a spus Doina Nistor, directorul programului USAID CEED II, adăugând că pentru acest proiect sunt necesari aproape 4 milioane de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite