Republica Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din Produsul Intern Brut al regiunii separatiste se formează graţie subvenţiilor de la gigantul rus al gazelor, constată un oficial de la Tiraspol

Produsul Intern Brut (PIB) din regiunea transnistreană a constituit în 2012 circa 11,74 miliarde de ruble transnistrene (1,06 miliarde de dolari), în creştere cu 4,2% faţă de 2011, anunţă autorităţile de la Tiraspol. Calculele efectuate de aşa-zisul guvern transnistrean arată că PIB-ul pe cap de locuitor s-a majorat mai mult - cu 5,1% şi a ajuns la 2.061,1 dolari.

Este o valoare comparabilă cu cea înregistrată pe restul teritoriului Republicii Moldova. Dar numai pe hârtie, pentru că în realitate situaţia e cu totul alta. O demonstrează chiar o analiză efectuată de un oficial de la Tiraspol, care arată că, de fapt, PIB-ul regiunii este e de două ori mai mic decât cel anunţat oficial.

Jumătate din PIB, de la Gazprom

„Pentru a avea o cifră corectă, la calcularea PIB-ului ar urma să se ia în calcul şi diferenţa dintre preţul real pe care ar trebui să-l achităm furnizorului de gaze şi tarifele interne la metan“, susţine Alexei Ţurcan, consilierul aşa-zisului preşedinte al sovietului suprem de la Tiraspol.
Altfel spus, banii pe care regiunea trebuia să-i achite Gazpromului, dar nu i-a plătit, n-ar trebui luaţi în calcul.

Potrivit calculelor efectuate de Alexei Ţurcan, valoarea subvenţiilor de la Gazprom se ridică în anul 2011 la 4,97 miliarde de ruble transnistrene, ceea ce reprezintă circa 48% din PIB-ul nominal pentru acest an.

Consilierul aşa-zisului preşedinte al sovietului suprem de la Tiraspol constată că, dacă excluzi şi subvenţiile primite oficial de la Federaţia Rusă pentru plata pensiilor, atunci PIB-ul oficial al regiunii este şi mai mic, sub cinci miliarde de ruble, şi abia ajunge la o mie de dolari pe cap de locuitor.

Anterior, Serghei Russov, vicepreşedintele băncii republicane de la Tiraspol, a făcut o comparaţie directă între PIB-ul Republicii Moldova şi cel al rmn, în baza preţurilor din 2010 la cele mai importante produse şi servicii. Concluzia lui era că venitul pe cap de locuitor în regiune ar fi de 1,6 ori mai mare decât pe malul drept al Nistrului şi, respectiv, integrarea economică nu ar fi benefică pentru raioanele de est.

Nu vin subvenţii, moare economia

„Nu este o noutate că «bunăstarea» regiunii se bazează pe subvenţiile grase acordate de Federaţia Rusă. Întrebarea este cât va mai dura asta. Or, perspectivele de dezvoltare ale regiunii sunt incerte şi depind direct de situaţia din Rusia. Reducerea asistenţei finaciare ar avea impact major asupra economiei din Transnistria“, constată economistul Alexandru Fală.

În prezent, exporturile din regiune sunt efectuate exclusiv prin intermediul Chişinăului. Circa 46% din mărfuri iau calea Uniunii Europene, iar 45% se duc în statele CSI.

Întreprinderile staţionează

De la începutul anului două întreprinderi importante din regiune, Fabrica de Ciment şi Uzina Metalurgică din Râbniţa, şi-au suspendat activitatea. Ultima generează pierderi şi ar putea fi evacuată în Rusia, mai ales că şansele să-şi reia activitatea sunt minime, după ce tarifele la resurse energetice au crescut de circa zece ori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite