Reglementări fiscale pentru anul 2017

Reglementări fiscale pentru anul 2017

FOTO Arhivă

Companiile din Moldova vor avea posibilitatea să aplice o perioadă de gestiune diferită de anul calendaristic, potrivit proiectului legii privind modificarea şi completare unor acte legislative în vigoare din care rezultă obiectivele politicii fiscale şi vamale pentru anul viitor, aprobat de Guvern, transmite IPN.

O noutate a proiectului se referă la implementarea din  anul viitor în legislaţia fiscală a conceptului Soluţiei Fiscale Individuale Anticipate. SFIA este un act ce va fi emis de Serviciul Fiscal de Stat, la cererea persoanei fizice sau juridice, ce desfăşoară activitate de întreprinzător. Prin emiterea SFIA organele fiscale vor preciza modul în care vor fi aplicate prevederile  legislaţiei fiscale într-o anumită situaţie sau în cazul unor tranzacţii. Din momentul emiterii SFIA acesta devine obligatorie pentru organele fiscale, dar numai în cazul când condiţiile stabilite iniţial sunt strict respectate de către întreprinzători, iar cadrul legal fiscal rămâne neschimbat.
 
Experienţa mai multor ţări din Europa în care se aplică SFIA demonstrează că numărul litigiilor între operatorii economici ai autorităţile fiscale s-au micşorat. Soluţia Fiscală Individuală va fi emisă contra plată. Costul acesteia se propune să fie de: 3000 euro pentru contribuabilii mari şi de 1500 euro pentru celelalte categorii de contribuabili, la cursul oficial al leului moldovenesc valabil la data efectuării plăţii.
 
Printre măsurile menite să impulsioneze activitatea de întreprinzător este şi cea referitoare la aplicarea cotei reduse a TVA de 8% la livrarea biocombustibilului solid, destinat producerii energiei termice şi apei calde, inclusiv asupra materiei prime utilizate pentru fabricarea acestuia, stimulând, astfel, producerea energie din surse regenerabile proprii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: