RECORD: Economia Republicii Moldova a crescut în primul trimestru cu 8,4%

Contribuţia cea mai mare la tendinţa pozitivă a avut-o consumul final al populaţiei şi creşterea sumelor colectate de stat prin impozite.

Ştiri pe aceeaşi temă

În primul trimestru al anului au crescut faţă de 2010 atât exporturile, cu 31%, cât şi importurile, cu aproape 26%.

Biroul Naţional de Statistică a informat că economia Republicii Moldova a crescut în primul trimestru al anului curent cu 8,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Creşterea s-a datorat într-o oarecare măsură producţiei de bunuri industriale şi agricole, dar contribuţia cea mai mare la tendinţa pozitivă a avut-o majorarea sumelor colectate de stat prin impozite.

Astfel, volumul impozitelor pe produs colectat la Bugetul Public Naţional a înregistrat o creştere de 18,1% în raport cu perioada similară a anului anterior, influenţînd cu 3,0% creşterea produsului intern brut (PIB). În perioada de referinţă volumul impozitelor pe produs a contribuit la formarea PIB în proporţie de 17,7% faţă 16,5% în ianuarie-martie 2010.

Consumul final a fost în creştere cu 9,7% în raport cu perioada respectivă a anului precedent, influenţînd pozitiv (cu 12,2%) sporul PIB. Creşterea a fost condiţionată de majorarea cu 11,9% a consumului final al gospodăriilor populaţiei.
Potrivit BNS, exportul şi importul de bunuri şi servicii s-au majorat respectiv cu 31,5% şi 25,9% faţă de perioada respectivă a anului precedent.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: