Recoltă de peste un milion de tone de grâu în acest an, în Republica Moldova

Recoltă de peste un milion de tone de grâu în acest an, în Republica Moldova

Aproape o treime din recoltele la grâu din acest an vor fi exportate Foto: Adevărul

Potrivit ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, grâul de toamnă a înregistrat recolte medii de 3,5 tone la hectar, majoritatea lor provenind din raioanele din nordul ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a făcut publice astăzi recoltele medii pentru principalele culturi agricole. Astfel, cele mai bune recolte sunt înregistrate la grâul de toamnă, cu 3,5 tone la hectar, orzul de toamnă cu 2,9 tone la hectar, rapiţa cu 2,3 tone la hectar şi mazărea boabe cu 2,2 tone la hectar. 

În acest an, volumul recoltei globale pentru culturile de toamnă sunt preconizate la 1,23 milioane de tone, dintre care un milion de tone e grâu. Din această recoltă de grâu, 65% reprezintă grâu alimentar. Vasile Bumacov spune că aceasta înseamnă că piaţa locală de 350.000 de tone va fi asigurată şi încă 300.000 de tone vor fi exportate. 400.000 de tone vor fi grâu furajer necesar pentru sectorul zootehnic.

Potrivit specialiştilor din minister, precipitaţiile din acest an au fost favorabile culturilor agricole, ceea ce a dus la o pondere a suprafeţei cu semănături slab dezvoltate de 8.000 de hectare sau 2% din suprafaţa cultivată. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările