Recesiunea din Rusia pune Transnistria pe butuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea industrială din Rusia s-a redus considerabil, una dintre companiile favorite ale lui Putin intrând în faliment, impactul fiind resimţit şi la Tiraspol, se arată într-o analiză publicată de novostipmr.com.

Potrivit sursei citate, activitatea industrială din Rusia s-a redus, în mai, cu 5,5%, un astfel de ritm de scădere nefiind înregistrat încă din 2009. „Fiecare a cincea companie şi-a redus numărul de angajaţi. Pierderile companiilor au crescut de 3,6 ori, iar profitul s-a diminuat mai mult de două ori, potrivit datelor „Rosstat”. Recent, compania de producere a textilelor „Vologodski textil” despre care Putin spunea în 2013 că este cea mai bună companie industrială, a intrat în faliment, chiar dacă Moscova a alocat 3,8 miliarde de dolari pentru a o salva”, scriu experţii de peste Nistru. 

Tot ei susţin că situaţia din Rusia „loveşte dureros în întreprinderile din Transnistria”. Astfel, în cinci luni, activitatea industrială din regiune s-a redus cu 15%, exporturile – cu 19,2%, importurile – cu peste 25%, iar cifra de afaceri în comerţ - cu 23,3%. Astfel, cei care au studiat sectorul susţin că întrerpinderile au pierdut pieţele de desfacere, au redus volumele de producţie şi furnizează mai puţini bani la buget. Astfel, aşa-zisa administraţie de la Tiraspol a oferit ajutor întreprinderilor în 2014, prin reducerea tarifului la resursele energeticce, în sumă de 461 milioane de dolari, de 1,25 ori mai mult decât taxele şi impozitele furnizate la buget de aceşti agenţi economici. Suma acestui suport a constituit în ultimii trei ani 390 de milioane de dolari. „De exemplu, întreprinderea „Tirotex”, care era una dintre cele mai importante din Europa de Est în domeniul producerii textilelor, a primit un astfel de suport în valoare de 11 milioane de dolari. Această sumă reprezintă exact valoarea restanţelor la buget. Adică, de fapt, au fost create condiţii ca pensionarii şi bugetari să nu primească o parte din salarii şi pensii şi să participe la susţinerea „Tirotex”, comunică experţii din regiune. 

Potrivit lor, compania, privatizată acum zece ani şi condusă de maiorul de miliţie, Andrei Mejinski, şi-a redus în jumătate numărul de angajaţi şi a fabricat producţie necompetitivă. Astfel, experţii din regiune susţin că aşa-zisa privatizare a întreprinderilor din 2003-2005 nu şi-au manifestat eficienţa, ducând la acumularea datoriilor şi la imposibilitatea administraţiei de a efectua plăţile sociale. „Cei mai importanţi reprezentanţi ai mediului privat de afaceri cer să achite tarifele la energie în condiţii preferenţiale, însă îşi vând producţia la preţuri de piaţă, urmărindu-şi propriile interese. Problema energiei şi a creării fundamentului pentru o astfel de piaţă reprezintă pentru Transnistria principalul obiectiv strategic”, se mai spune în analiza publicată. 

Menţionăm că regiunea transnistreană se confruntă cu probleme majore, fiind înregistrate restanţe la salarii şi pensii, iar locuitorii refuză să mai achite pentru serviciile comunale. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite