„Raiderii“ de la Moldova Agroindbank,  salvaţi de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O instanţă a interzis Băncii Naţionale să suspende dreptul de vot al noilor acţionari ai Agroindbank. Experţii spun că, dacă decizia nu va fi anulată, va fi creat un precedent foarte periculos, care ar putea periclita definitiv climatul investiţional

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că există suficiente probe care arată că cinci din cei şapte noi acţionari de la Moldova Agroindbank (MAIB) au acţionat concertat în baza unei înţelegeri.

„În perioada ianuarie-mai 2013 şapte companii străine înregistrate în Cipru, Letonia şi Marea Britanie au dobândit prin cumpărare sau aport la capital social acţiuni cu o cotă totală de circa 30% din capitalul Moldova Agroindbank. Am investigat posibilitatea ca noii acţionari să acţioneze concertat. Consiliul de Administraţie al BNM a adoptat o hotărâre prin care s-a expus asupra acţiunilor concertate a cinci companii, care deţin în comun 17,2%“, a anunţat şeful BNM.

Acesta însă a precizat că, din cauza unei decizii din 12 iunie a Judecătoriei Buiucani din Chişinău, BNM nu poate să blocheze participarea acestora la adunarea generală extraordinară a acţionarilor MAIB din 28 iunie. Astfel, potrivit guvernatorului, deciziile adunării adoptate cu votul noilor acţionari, vor fi legale.

„AR PUTEA SĂ-MI INTERZICĂ SĂ INTRU ÎN BNM“

„Am contestat la 25 iunie decizia respectivă a instanţei. Până când Curtea de Apel nu o va casa, nu putem face altceva. Când am văzut încheierea instanţei, m-am întrebat de ce nu a luat şi o decizie de a interzice guvernatorului să intre în Banca Naţională pentru că are efect nociv asupra stabilităţi financiare a Republicii Moldova“, a remarcat cu ironie Drăguţanu.
Guvernatorul a precizat că după casarea deciziei Judecătoriei Buiucani, cele cinci companii vor avea la dispoziţie o perioadă de 60 de zile ca să solicite de la BNM permisiunea de a deţine o cotă substanţială din capitalul MAIB. Dacă nu se va întampla aşa sau BNM va refuza eliberarea permisiunii, atunci acţionarii vor trebui în termen de trei luni să-şi vândă acţiunile. În cazul în care după expirarea acestui termen proprietarii nu-şi vor vinde acţiunile acestea ar putea fi anulate, iar MAIB ar putea emite altele, pe care le va vinde la bursă, iar banii vor fi puşi la dispoziţia foştilor proprietari.

UN PRECEDENT PERICULOS

Stanislav Madan, consultant la Business Intelligence Services, susţine că Banca Naţională şi-a asumat o decizie foarte importantă prin calificarea acţiunilor a cinci companii drept concertate. „Este pentru prima dată când BNM face uz de noile reglementări ale Legii instituţiilor financiare şi încearcă să blocheze nişte tranzacţii dubioase şi netransparente. Semnificaţia calificativului dat de BNM este amplificată şi de faptul că vorbim despre instituţia financiară cu cea mai mare cotă de piaţă, iar implicaţiile asupra stabilităţii sistemului bancar sunt evidente“, a spus expertul.

În opinia acestuia, în cazul în care decizia primei instanţe nu va fi anulată, „am putea asista la un precedent foarte periculos, care ar periclita definitiv climatul investiţional al Republicii Moldova“. „Potenţialii investitori vor percepe aceste evenimente drept o imixtiune gravă în activitatea unui regulator al pieţei, care prin lege este o instituţie autonomă ce se supune doar Parlamentului, dar şi un semn de fragilitate vădită în protejarea dreptului la proprietate“, a afirmat Stanislav Madan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite