Producătorii de zahăr din Republica Moldova acuză deschiderea pieţei moldoveneşti pentru zahărul de trestie

Producătorii de zahăr din Republica Moldova acuză deschiderea pieţei moldoveneşti pentru zahărul de trestie

Producătorii de sfeclă de zahăr susţin că deschiderea pieţei pentru zahărul de trestie va distruge ramura

Un cerc de businessmeni fac lobby în scopul deschiderii pieţei moldoveneşti pentru zahărul de trestie. Acuzaţiile vin din partea Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, Asociaţiei Producătorilor de Sfeclă de Zahăr şi Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit agenţiei INFOTAG, cu referire la declaraţia comună a celor trei asociaţii, scopul „campaniei ample din presă este schimbarea condiţiilor fundamentale de activitate a pieţei zahărului în Republica Moldova”.

„Autorii articolelor la comandă din ziarele moldoveneşti selectează şi compilează păreri şi fapte, care, trebuie să formeze, în rândurile publicului larg, ideea ineficienţei industriei zahărului în Moldova şi să provoace nemulţumirea consumatorilor şi a organelor de stat”, se vorbeşte în declaraţie.

Potrivit autorilor documentului, „asemenea publicaţii afectează imaginea crescătorilor sfeclei de zahăr şi producătorilor de zahăr moldoveni, şi pun în pericol viitoarele investiţii în industria zahărului din Moldova”.

Aceste organizaţii consideră că sarcina „lobby-ului zahărului de trestie” este de a „scufunda piaţa autohtonă a zahărului în haosul care a dominat-o cu zece ani în urmă”.

„Este imposibil să produci zahăr din sfeclă de zahăr pe o piaţă deschisă zahărului din trestie - majoritatea ţărilor UE şi a Uniunii Vamale au luat măsuri de protecţie a industriei sfeclei de zahăr, continuând să facă investiţii în propria producţie. Pe această cale a purces şi Republica Moldova, dar cu toate acestea, practic în fiecare an, ne confruntăm cu un „lobby al zahărului de trestie”, prin care se încearcă schimbarea măsurilor de protecţie şi a politicii fiscale”, se vorbeşte în documentul citat.

Trei organizaţii de profil afirmă că în spatele noilor publicaţii stă interesul unui grup restrâns de businessmeni, care doresc să câştige bani nu din producerea zahărului de sfeclă moldovenesc, dar din comercializarea unuia mai ieftin - cel de trestie.

Consiliul de produs „Sfeclă de zahăr, zahăr şi produse derivate”din cadrul Ministerului Agriculturii, care a avut loc săptămâna trecută, a adopta o rezoluţie, prin care a declarat că importul şi prelucrarea brutului de trestie de zahăr în Republica Moldova „vor crea condiţii pentru înlocuirea zahărului de sfeclă pe piaţa internă şi pentru reexport, fapt inadmisibil pentru partenerii economici externi ai Moldovei”.

Ministrul Vasile Bumacov, citat de IPN, a menţionat că dintotdeauna au existat încercări de a aduce zahăr de trestie pe piaţa moldovenească, deoarece unii oameni de afaceri preferă doar să importe, nu să producă zahăr. Oficialul se pronunţă împotriva acestei practici, care poate să distrugă ramura producerii de zahăr din sfeclă, iar ca rezultat vor fi pierdute locuri de muncă şi va fi afectată economia ţării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările