Prin gazoductul Ungheni-Chişinău anual vor trece 1,5-2,2 miliarde de metri cubi de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al întreprinderii române Transgaz, Ion Sterian, declară că debitul gazoductului Ungheni-Chişinău va fi între 1,5 şi 2,2 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Potrivit lui Sterian, acest volum depăşeşte consumul anual de gaze al Republicii Moldova, care este de circa un miliard de metri cubi pe an. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, citat de IPN.

Ion Sterian dă asigurări că gazoductul se va construi până la finele anului 2019. Potrivit lui, Transgaz dispune de suma de până la 90 de milioane de euro, pe care o va investi în construirea gazoductului Ungheni-Chişinău. Construcţia gazoductului va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze în Republica Moldova. „Conducta va avea circa 120 de kilometri, trece prin patru raioane, va alimenta toată populaţia din aceste regiuni, care vor fi racordate la reţeaua de distribuţie”, a adăugat omul de afaceri.

De săptămâna viitoare, urmează transformarea întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz în societate cu răspundere limitată. Ulterior, lucrările de construcţie a gazoductului vor fi scoase la licitaţie şi vor fi selectate companiile care vor efectua diferite lucrări. La licitaţii pot participa atât companii din UE, cât şi din Republica Moldova. Ion Sterian estimează semnarea contractelor pe la mijlocul lunii octombrie. „După aceea, imediat va avea loc semnarea ordinului de începere pentru execuţia lucrărilor şi a implementării gazoductului. În aşa fel, la sfârşitul anului 2019, lucrările să fie finalizate”, a declarat directorul Transgaz.

După construirea gazoductului, infrastructura de gaze din Republica Moldova se conectează la structura de gaze din România, care este interconectată cu cea din Europa şi în Moldova pot ajunge gaze şi din Marea Caspică, şi din Marea Nordului, şi din nordul Greciei, şi din Norvegia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite