Preţurile la mai multe produse alimentare din Moldova au crescut în octombrie

Preţurile la mai multe produse alimentare din Moldova au crescut în octombrie

FOTO simbol EPA-EFE

În luna octombrie, inflaţia anuală pentru ultimele 12 luni (din noiembrie 2018 până în octombrie 2019) a constituit 6,8%, inclusiv la produse alimentare – 10,7%, mărfuri nealimentare – 4,7%, servicii prestate populaţiei – 3,6%. Totodată, indicele preţurilor de consum (IPC) în luna octombrie, faţă de luna septembrie, a constituit 100,9% , transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, creşterea preţurilor medii de consum cu 0,9% a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare cu 1,8%, la mărfurile nealimentare cu 0,3% şi de majorarea tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,1%.

În luna octombrie, faţă de septembrie, au fost înregistrate creşteri de preţuri la cartofi – cu 17,3%, legume proaspete – cu 10,1%, crupe – cu 2,0%, unt ţărănesc – cu 1,9%, ouă de găină – cu 1,5% etc. Totodată, au scăzut preţurile la citrice – cu 8,3%, varză proaspătă – cu 3,7%, carne de iepure – cu 0,7%.

Cât ţine de preţurile la mărfurile nealimentare, s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la confecţii – cu 0,9%. Concomitent, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate reduceri de preţuri la gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 3,9% şi carburanţi – cu 1,9%.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna octombrie, faţă de luna septembrie, au fost înregistrate majorări de preţuri la: plata pentru cursuri de şoferi – cu 5,7%, tarifele pentru serviciile transportului aerian de pasageri – cu 3,3%, serviciile taximetrelor – cu 1,4%, serviciile de sănătate – cu 1,0%, alimentaţia publică – cu 0,6%. Reduceri de preţuri au fost atestate la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 5,5% şi serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 1,1%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: