Preţul la curentul electric pentru Republica Moldova este dictat de ruşi şi ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorii din cele două ţări s-au înţeles să pună acelaşi tarif de livrare a energiei electrice pentru Republica Moldova, cu 15% mai mare decât până acum.

La 31 martie expiră contractul semnat în februarie 2010 de către companiile SA Energocom şi RED Union Fenosa cu Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. Ultima, aflată în proprietatea gigantului rus Inter RAO EES, asigură circa 70% din volumul de electricitate necesar Moldovei.

Despre necesitatea de a negocia un nou contract sau de a găsi un nou furnizor în Ucraina se ştia de acum un an, dar autorităţile moldovene n-au întreprins aproape nimic.

NEGOCIERI EXTREM DE DIFICILE


Astfel, cu câteva zile înainte de expirarea contractului vechi, Centrala de la Cuciurgan şi un alt furnizor, compania Power Trade din Ucraina, au făcut aceeaşi ofertă de preţ, circa 6,3 cenţi SUA pentru un kilowatt/oră, cu 14,5% mai mare. Ilarion Popa, viceministru al Economiei, nu exclude că ar exista o înţelegere de cartel între cei doi potenţiali furnizori.


Totuşi, după câteva zile de negocieri, cele două companii au mai lăsat din preţ, până la 6,2 cenţi pe kilowatt/oră, a precizat viceministrul, care spune că speră ca acesta să fie redus cel puţin până la 6,1 cenţi. Ilarion Popa spune însă că schema propusă de frunizorul transnistrean nu este una sigură din punct de vedere tehnic. Oficialul a explicat că reprezentanţii de la Cuciurgan propun să ne furnizeze un volum stabil de electricitate, iar cererea ce va depăşi cantităţile convenite în contract să fie asigurată de compania Power Trade din Ucraina.

La rândul ei, şi Silvia Radu, preşedintele Union Fenosa, vorbeşte despre probleme la semnarea unor noi contracte. Ea a precizat că a solicitat oferte de la potenţiali furnizori încă în ianuarie 2011, dar nimeni nu s-a grăbit să le prezinte. Totodată, Silvia Radu a afirmat că Union Fenosa poartă negocieri „extrem de dificile" cu Power Trade şi cu Centrala de la Cuciurgan, dar a evitat să dezvăluie preţul.

LIPSĂ DE ALTERNATIVĂ

Ion Munteanu, expert pe probleme energetice la IDIS Viitorul, consideră că negocierile au fost tergiversate intenţionat, pentru a argumenta o eventuală majorare de preţ. În acelaşi timp, expertul spune că lipsa unor linii electrice de înaltă tensiune interconectate cu sistemul energetic al UE face Moldova dependentă de livrările de la Cuciurgan şi din Ucraina.


Totodată, Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei consumatorilor de energie din Moldova, crede că anumite grupuri de interese din Guvern, prin intermediul unor întreprinderi de stat, blochează apariţia pe piaţă a unor furnizori de alternativă. „Din ianuarie, la Moldelectrica şi în alte structuri de stat aşteaptă avizare contracte de import a energiei electrice din Ucraina, dar în permanenţă se găsesc tot soiul de pretexte pentru a bloca accesul pe piaţă a unor furnizori noi", afrimă Mogoreanu.

Tarife diferenţiate

Victor Parlicov, directorul general al ANRE, spune că majorarea tarifelor interne este inevitabilă, inclusiv ca urmare a sporirii costurilor de producere a curentului la centralele electrice autohtone. Astfel, dacă tarifele de furnizare a energiei, aprobate în ianuarie 2010, încă mai sunt în vigoare, cele de producere au crescut de atunci cu 25%.

Experţii spun că cel mai tare în urma scumpirii energiei electrice va fi afectată populaţia, dar şi unii agenţi economici. Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei consumatorilor de energie, precizează că este posibil să fie aprobate tarife diferenţiate, în funcţie de nivelul de tensiune.

„În acest caz, consumatorii conectaţi la liniile de 0,4 kilovolţi vor plăti mai mult decât cei conectaţi la liniile de 10 kV, 35kV sau 110 kV", afirmă expertul. La liniile de tensiune joasă sunt conectate, în special, gospodăriile casnice, care consumă circa 40% din tot volumul de energie electrică din Moldova.

Republica Moldova are cele mai scumpe tarife la energie în CSI

Preţurile interne la energia electrică vor creşte cel mai probabil din luna mai cu circa 15%, susţin specialiştii. Ţinând cont de faptul că în prezent consumatorii deserviţi de RED Union Fenosa achită un tarif de 1,33 lei pe kWh, preţul nou ar putea ajunge la 1,53 de lei. Pentru consumatorii deserviţi de RED Nord şi RED Nord-Vest (gestionate de stat) preţul ar putea creşte de la 1,43 de lei la 1,64 de lei pe kWh.

Tarifele actuale din Moldova sunt cele mai mari din spaţiul CSI. Astfel, curentul electric la noi este de două ori mai scump ca în Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, ţări bogate în resurse energetice. În schimb, comparativ cu ţările din UE, plătim în medie cu 50% mai puţin pentru electricitate.

Consumatorii casnici din statele UE achită un tarif mediu de circa 24 cenţi SUA pe kWh, dublu faţă de Moldova, iar consumatorii industriali - 14 cenţi pe kWh.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite