Preţul la benzină a depăşit 30 de lei în Republica Moldova

Preţul la benzină a depăşit 30 de lei în Republica Moldova

Preţul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a depăşit 30 de lei. Pentru ziua de joi, ANRE a stabilit preţul maxim la acest tip de combustibil în mărime de 30,09 lei, în creştere cu 31 de bani. Motorina va costa 27,48 lei, cu opt bani mai puţin ca astăzi, transmite IPN.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică precizează că, dacă pe parcursul lunilor martie şi aprilie a fost înregistrat un fenomen atipic de creştere mai pronunţată a cotaţiilor Platts la motorină, fapt care a condus la o depăşire temporară a preţului de comercializare a acesteia în raport cu benzina, atunci de la începutul lunii curente are loc repoziţionarea parităţii tradiţionale dintre cele două tipuri de carburanţi. Pentru comparaţie, dacă pe parcursul lunilor martie şi aprilie, o tonă de motorină era cotată mai scump decât o tonă de benzină cu circa 30-170 $/tona, atunci în cadrul ultimei sesiuni, din 17 mai, benzina era deja vândută cu 184 $/tona mai scump decât motorina. Pe parcursul lunii curente se observă o creştere a cotaţiilor pentru benzină cu 159,5 $/tona şi o descreştere a cotaţiilor pentru motorină cu 57,5 $/tona. Cotaţiile la produsele petroliere sunt în continuare influenţate de cererea mare din partea pieţei ucrainene şi de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de ţiţei şi produse derivate din Federaţia Rusă. Un alt factor care contribuie la majorarea preţului final este creşterea cu circa 0,50 lei a cursului de schimb al monedei naţionale în raport cu dolarul SUA, se arată într-un comunicat de presă emis de ANRE.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările