Preşedintele Uniunii oenologilor din Moldova: „Dacă ar fi cum pretinde Rospotrebnadzor, vinul nostru ar fi otravă“

Preşedintele Uniunii oenologilor din Moldova: „Dacă ar fi cum
pretinde Rospotrebnadzor, vinul nostru ar fi otravă“

Vinurile moldoveneşti nu mai corespund cerinţelor de calitate din Rusia

Preşedintele Uniunii oenologilor din Moldova susţine că vinurile moldoveneşti sunt de calitate şi că potrivit datelor prezentate de Rospotrebnadzor acestea ar trebui să fie otravă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Piaţa rusă este imprevizibilă. Azi spun una, mâine alta. Cum poţi face afaceri cu o piaţă imprevizibilă? Pentru noi însă este foarte grav pentru că chiar şi după 2006, după ce au autorizat vinurile pe piaţă, imaginea a fost afectată. Toţi se sperie de aceste vinuri. Sunt companii care au lucrat foarte mult pentru imaginea lor“, a declarat Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii oenologilor din Republica Moldova. 

„În comunicat, Rospotrebnadzor a menţionat că aceste vinuri depăşesc de 80-90 de ori concentraţia de dibutilftalat. Dacă e aşa, aceasta e ca o otravă. Rospotrebnazot n-a prezentat niciodată un raport detaliat privind loturile pe care le verifică. Ca să reabilitezi imaginea companiilor menţionate trebuie foarte multe investiţii şi eforturi“, spune Gheorghe Arpentin.

El susţine că vinurile moldoveneşti sunt de calitate, iar ameninţările  Rospotrebnadzor au la bază chestiuni politice. „Moldova trebuie să se orienteze la pieţele sigure. Mai bine ne concentrăm pe ţările din Europa Centrală şi cele din Europa de Nord, unde oamenii apreciază calitatea vinurilor noastre. Eu cunosc foarte bine situaţia. Este un argument politic şi nu are nimic cu calitatea vinului“, accentuează preşedintele Uniunii oenologilor.

„Autorităţile noastre trebuie să fie mai active, dar e drept că nu putem noi să negociem cu Rospotrebnadzor, care e un monstru. Rusia face mari probleme şi bieloruşilor, asta chiar dacă sunt în aceeaşi alianţă vamală. Ce să mai voprbim de Moldova?“, se întreabă specialistul.

Astăzi, serviciul sanitar rus a anunţat că de miercuri, Federaţie Rusă ar putea institui embargo pentru vinurile moldoveneşti. Potrivit unui comunicat emis de Rospotrebnadzor, testele de laborator, efectuate în ultimele zile, au demonstrat că în opt loturi de producţie alcoolică ale întreprinderilor moldoveneşti Purcari, Cricova şi Aroma s-au depistat un conţinut sporit de dibutilftalat. În acelaşi timp, potrivit autorităţii fitosanitare de la Moscova, în loturile separate, norma de conţinut a substanţelor dăunătoare a fost depăşită de 80-90 de ori. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările