Polonia va ajuta Republica Moldova să devină şi o „poveste de succes“ în dezvoltarea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Varşovia va acorda ţării noastre un credit important pentru realizarea mai multor proiecte investiţionale. Numeroase companii au pregătit deja şi proiectele ce le-ar putea dezvolta cu partenerii din Moldova: de la prelucrarea biomasei, la depozite frigorifice şi linii aeriene

La finele acestei săptămâni, la Chişinău se va desfăşura un forum de afaceri moldo-polonez, la care şi-au exprimat dorinţa de a participa circa 70 de companii din diferite sectoare ale economiei Poloniei. Interesul oamenilor de afaceri polonezi este atât de mare, încât autorităţile de la Varşovia au fost nevoite să limiteze la o persoană numărul reprezentanţilor companiilor ce vor face parte din delegaţie.

Vor să ne ajute să scăpăm de dependenţa de Gazprom

Unul dintre oamenii de afaceri care va veni la Chişinău este inginerul Roman Długi, directorul general al companiei Asket din Poznan, capitala voievodatului Wielkopolskie din Vestul Poloniei, care şi-a numit sugestiv proiectul „Cărbunele de aur pentru Moldova“.

„E o iniţiativă de tip cluster, care va aduna împreună savanţi, oameni de afaceri şi funcţionari din ambele ţări, pentru a elabora şi dezvolta tehnologii şi instalaţii pentru prelucrarea diferitor deşeuri agricole în biomasă“, precizează managerul. Acesta nu exclude că o direcţie de cercetare ar putea fi prelucrarea în brichete a coardelor rezultate în urma curăţirii viţei de vie. „Ţara voastră are nevoie de soluţii rapide şi acest cluster le poate oferi“, a adăugat el.

image

Instalaţie mobilă de producere a brichetelor din paie a companiei Asket din Poznan

„Noi producem instalaţii de fabricare a brichetelor din deşeuri agricole: de la paie de grâu şi secară la beţe de floarea soarelui. Tehnologia noastră permite producerea brichetelor din paie cu o umiditate de circa 30%, iar capacitatea termică este egală cu cea a cărbunelui. Suntem gata să oferim tehnologia şi sistemele noastre pentru companiile agricole din Republica Moldova“, a afirmat Roman Długi. Compania lui mai produce şi instalaţii mobile de fabricare a brichetelor, care pot fi duse direct pe câmp.

Avantajele Moldovei, cunoscute de polonezi

În sud-estul Poloniei, în oraşul Sandomierz, din voievodatul Świętokrzyskie (Sfânta Cruce), doi oameni de afaceri care deţin compania EltaCo vor să-şi extindă afacerile în Republica Moldova. „Prestăm de mulţi ani servicii de instalare şi construire a depozitelor frigorifice, a liniilor de prelucrare şi ambalare a fructelor şi legumelor. Colaborăm cu firme din Moldova, dar vrem să deschidem şi o companie în ţara voastră“, spune Krzysztof Pietrasz, directorul EltaCo.

Acesta susţine că chiar dacă Polonia este un mare exportator de mere, aceasta nu înseamnă că va concura cu fructele din Moldova pe piaţa din UE. „Voi aveţi un mare avantaj: solurile fertile şi soarele. În consecinţă, merele din Moldova sunt mult mai dulci ca cele din Polonia. Aşa că ar putea fi importate şi în Polonia pentru necesităţile industriei alimentare. La fel şi alte fructe, dar şi legume, în special în stare proaspătă“, precizează omul de afaceri.

image

Linie de sortare a fructelor instalată de compania EltaCo din Sandomierz

„Sunt sigur că strugurii din Moldova ar putea fi comercializaţi în stare proaspătă în Polonia. Pentru aceasta e nevoie de acces în marile reţele de distribuţie, care însă presupune că pe lângă procesul de sortare, firmele din Moldova să asigure livrarea la timp şi pentru mai mulţi ani a cantităţilor contractate, dar şi o stabilitate a preţurilor“, explică Tomasz Vogtman, preşedintele Camerei economice moldo-poloneze, care se ocupă cu promovarea vinurilor moldoveneşti. Vogtman a adăugat că pentru facilitarea afacerilor moldo-poloneze ar fi utilă şi deschiderea unei linii aeriene dintre cele două ţări.

Vor linie aeriană

De promovarea acestui proiect s-a apucat economistul Krzysztof Żuk, primarul oraşului Lublin, capitala voievodatului Lubelskie, din estul Poloniei. „Aeroportul din Lublin este proprietatea oraşului şi noi suntem gata să oferim scutire de taxe aeroportuare companiei ce va deschide şi exploata o astfel de cursă. Deja ducem negocieri cu o companie moldovenească“, spune primarul.

„Chiar dacă pare un proiect puţin viabil, acesta ar putea da rezultate. Pe lângă oamenii de afaceri mai sunt şi turiştii, mai ales că şi voi, şi noi avem ce arăta. Totodată, ar fi o posibilitate pentru cei care muncesc în UE să poată călători, or prin Lublin, se poate zbura spre Londra, Milano sau Oslo“, a adăugat Krzysztof Żuk.

Cât despre alte proiecte, primarul a menţionat şi intenţia unei uzine din Lublin de a deschide o linie de asamblare a tractoarelor Ursus în Moldova, dar şi despre faptul că cel mai mare producător local de ceaiuri din plante medicinale Herbapol este interesat de a cumpăra materie primă din Moldova.

Cheia miracolului polonez

În acest an Polonia va celebra 10 ani de la aderarea în UE şi 25 de ani de la startul reformelor. Rezultatele sunt impunătoare Polonia devenind a şasea economie a Europei. „Ultimii 10 ani, au fost cei mai buni din punct de vedere economic din istoria Poloniei. Circa 50% din toate locurile de muncă create în UE, după anul 2008, au fost în Polonia. Fermierii şi angajaţii industriei alimentare, care până la aderarea la UE erau cei mai mare oponenţi, sunt cei mai mari beneficiari de pe urma apartenenţei la acest spaţiu“, spune Sławomir Majman, directorul Agenţiei Poloneze de Informaţii şi Investiţii Străine (PAIiIZ).

„Aceste rezultate se datorează stabilităţii economice, care a stimulat intrările de capital. Un alt factor este capitalul uman. Fiecare al zecelea student din UE este polonez, iar ţara are mecanisme de integrare a acestora în câmpul muncii. Al treilea factor îl constituie cultura muncii. Noi ne-am adaptat la cea de tip nordic“, a menţionat Majman.

image

Sławomir Majman, directorul PAIiIZ explică care sunt factorii ce au dus la miracolul economic polonez

Agenţia PAIiIZ este gata să ofere toată asistenţa necesară ţării noastre pentru a repeta povestea de succes a Poloniei. Astfel instituţia este gata să contribuie la pregătirea specialiştilor din cadrul instituţiilor de stat, dar şi a celor din domeniul afacerilor pentru atragerea investiţiilor străine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite