Pirkka Tapiola spune de ce nu vin investitorii în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că investitorii vor veni în Republica Moldova când vor avea răspunsuri favorabile la mai multe întrebări care i-ar oferi siguranţă în deschiderea şi dezvoltarea unei afaceri.

Reprezentanţii Uniunii Europene au anunţat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, lansarea unui nou proiect în Republica Moldova ce ţine de oferirea asistenţei tehnice pentru implementarea prevederilor Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC). Prezent la eveniment, şeful Delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, a declarat că orice asistenţă tehnică este minusculă faţă de beneficiile obţinute de pe urma implementării acestui Acord.

„Am deschis cea mai bogată piaţă din lume pentru Republica Moldova, care este la hotar cu UE. După aplicarea prevederilor Acordului, nu ar trebui să fie probleme pentru companiile mari să vină şi să investească în Republica Moldova, să deschidă locuri de muncă, să producă şi să exporte”, a afirmat Ambasadorul UE.

Prikka Tapiola susţine că în cadrul acestui proiect de asistenţă tehnică vor fi susţinute întreprinderile mici şi mijlocii, care, conform preconizărilor, vor putea oferi o mie de locuri de muncă noi, vor fi deschise patru incubatoare de afaceri, va fi oferit suport pentru supravegherea pieţei, promovarea exporturilor şi investiţiilor, vizibilitatea şi sensibilizarea partenerilor. „Proiectul lansează un şir de evenimente chiar în această săptămână. Suntem îngrijoraţi de situaţia politică şi instabilitatea politică, dar vrem să transmitem un mesaj clar privind impactul pozitiv al implementării Acordului de Liber Schimb cu UE”, a menţionat oficialul european.

Potrivit lui Pirkka Tapiola, un investitor se întreabă când intenţionează să deschidă o afacere într-o anumită ţară se întreabă dacă nu va trebui să lupte cu corupţia şi dacă în cazul unei probleme va apela în instanţa de judecată şi va avea parte de o decizie corectă. „Răspunzând la aceste întrebări ne dăm seama în ce situaţie ne aflăm. Acestea sunt lucruri care intră în costurile unei afaceri. Corupţia este o problemă cu care nici un investitor nu va vrea să se lege. Cei care dau mită aici, pot fi judecaţi în ţara de unde vin şi atunci apropierea de UE nu mai contează pentru nici un investitor. În acelaşi timp, sectorul bancar trebuie să lucreze într-o manieră eficientă. Este nevoie de stabilitate politică pentru ca aceste lucruri să se întâmple”, a declarat şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

Proiectul privind acordarea de asistenţă tehnică pentru implementarea Acordului de Liber Schimb cu UE va dura doi ani, valoarea acestuia fiind de 5 milioane de euro. Beneficiarul proiectului este Ministerul Economiei. Datele prezentate în cadrul unui studiu realizat de experţii europeni arată că, la nivel regional, mai puţin de 20% dintre întreprinderile mici şi mijlocii au auzit de ZLSAC. Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că investiţiile străine directe în economie s-au redus în primul semestru al acestui an cu 3,4% faţă de finele anului trecut. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite