Pierderile suportate de proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari, compensate de Guvern

Pierderile suportate de proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari, compensate de Guvern

FOTO sfs.md

Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Râbniţa - Tiraspol vor primi compensaţii pentru pierderile suportate în anii 2017-2018, în urma imposibilităţii de a-şi prelucra loturile de pământ. Guvernul a aprobat o decizie în acest sens, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mijloacele vor fi alocate din fondul de rezervă al Guvernului, sub forma unor plăţi directe, în mărime de 1.229,68 lei per hectar.

Astfel, pentru perioada 2017-2018, primăria comunei Cocieri va primi 4,02 mln lei, primăria comunei Coşniţa - 2,68 milioane lei, iar primăria satului Doroţcaia - 6,82mln lei.

De asemenea, sprijin va fi acordat fermierilor din Molovata Nouă, în sumă de 1,12 milioane lei şi celor din satul Pîrîta, în valoare de 1,3 milioane lei.

Mijloacele alocate primăriilor, în valoare totală de aproximativ 16 milioane de lei, urmează a fi repartizate în baza unui regulament elaborat şi aprobat de consiliile locale. Alocaţiile vor compensa pierderile suportate din cauza imposibilităţii de a prelucra terenurile şi vor contribui la dezvoltarea localităţilor din zona de securitate. Compensaţii similare au fost acordate şi în anii precedenţi.

Agricultorii din raionul Dubăsari nu au avut acces la terenurile situate după traseul Tiraspol-Râbniţa din anul 2014, iar în urma negocierilor purtate între Chişinău şi Tiraspol accesul la loturile de pământ a fost restabilit pentru un termen de 20 de ani, începând din 1 august curent.

citeste totul despre: