Pierderi-record la Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura bancă controlată de stat a ajuns lider la pierderi FOTO Tudor Iovu
Singura bancă controlată de stat a ajuns lider la pierderi FOTO Tudor Iovu

Singura instituţie financiară controlată de stat a raportat pentru anul trecut pierderi de 313,3 milioane de lei, rezultat ce constituie un record absolut în istoria băncii

O nouă lovitură de imagine pentru Banca de Economii şi acţionarul majoritar, Guvernul. După ce în anul 2011, Banca de Economii a avut un profit de 28,7 milioane de lei, iar anul 2010 de 5,8 milioane de lei, pentru 2012 instituţia raportează pierderi-record de peste 313 milioane de lei. În acelaşi timp rapoartele financiare ale instituţiei financiare arătau şi pentru primele nouă luni ale anului 2012 un profit în creştere, de 39 de milioane de lei. În ultimul trimestru al anului trecut însă situaţia s-a agravat brusc.

POLITICĂ DEFECTUOASĂ DE CREDITARE

Din datele pentru ultimul trimestru rezultă că trendul negativ se datorează deprecierii, cu peste 260 de milioane de lei, a valorii creditelor şi creanţelor băncii. Un alt factor l-a constituit şi scăderea, cu circa 149 de milioane de lei, a activelor nefinanciare ale instituţiei. Din rapoartele băncii, nu este clar despre ce active nefinanciare este vorba.
Roman Cojuhari, şeful Secţiei marketing al Băncii de Economii, a refuzat să ne ofere o explicaţie a cauzelor ce au dus la pierderile-record, declarând sec să ne bazăm pe datele din raport.
Specialiştii susţin că o astfel de evoluţie este rezultatul politicii de creditare păguboase duse de fosta administraţie a Băncii de Economii, în frunte cu Grigorii Gacichevici. În acelaşi timp, experţii precizează că o parte de vină revine şi acţionarului majoritar, adică Guvernului, care nu a luat măsuri la timp pentru a redresa situaţia.

ÎNCEARCĂ SĂ RECUPEREZE BANII VÂNZÂND GAJURILE

Actuala administraţie încearcă să refacă imaginea băncii şi să recupereze măcar o parte din creditele de miliarde de lei acordate cu o prea mare uşurinţă de fosta administraţie. Astfel, ieri instituţia a scos la vânzare circa 100 de obiective depuse gaj, iar pentru luna februarie mai sunt anunţate câteva licitaţii pentru vânzarea a altor 72 de obiective. Valoarea totală a gajului scos la vânzare depăşeşte cifra de un miliard de lei.
Situaţia de la Banca de Economii rămâne în continuare gravă şi mai mulţi politicieni au atenţionat asupra riscului ca aceasta să fie preluată fraudulos.
În ultimele două luni, la Bursa de Valori a Moldovei s-au vândut câteva pachete importante de acţiuni ale instituţiei, la un preţ de circa 14 lei pentru o acţiune. Totodată, în prezent mai sunt expuse alte 11,42% de acţiuni ale băncii. Potrivit unor surse anonime, o persoană influentă din cadrul conducerii Republicii Moldova concentrează în mâinile sale acest capital pentru a prelua controlul Băncii de Economii.

VALOAREA CREDITELOR EXPIRATE A TRECUT DE 1,5 MILIARDE DE LEI

Pe parcursul anului trecut valoarea creditelor expirate acordate de Banca de Economii a crescut mai mult de cinci ori, de la 291,7 milioane de lei la 1,54 miliarde de lei, arată rapoartele instituţiei. În aceeaşi perioadă, valoarea activelor băncii a crescut cu doar 7%, de la 6,21 miliarde de lei, la 6,63 miliarde.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite