Petroliştii anticipează o criză a combustibilului dacă preţurile la carburanţi vor scădea

Petroliştii anticipează o
criză a combustibilului dacă preţurile la carburanţi vor scădea

Petroliştii din Republica Moldova fac apel să se renunţe la presiuni asupra agenţilor economici, care importă şi comercializează produse petroliere. Totodată, aceştia solicită să se înceteze politizarea şi răspândirea minciunilor, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în ţară, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un comunicat de presă, un grup de petrolişti menţionează în contextul noilor preţuri la carburanţi, majorate cu 1 leu, afişate de către staţiile Peco la sfârşitul săptămânii trecute, că acestea au fost dictate de cel puţin doi factori obiectivi. E vorba de majorările recente la benzină şi motorină pe pieţele externe şi de cotaţiile valutei naţionale. „Obligarea staţiilor PECO să vândă benzină şi motorină în pierdere va duce, inevitabil, la blocarea importurilor de produse petroliere în ţară, respectiv la o criză în lanţ ce poate afecta toţi cetăţenii ţării, care nu vor mai găsi combustibil la staţiile de alimentare”, atenţionează petroliştii.
 
Importatorii de petrol menţionează că, dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioara a preţului costa 608 dolari/tona, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plăteşte deja 682 dolari/tona, o creştere de 12,2%. La fel, şi în cazul motorinei, preţul căreia a crescut de la 605 dolari/tonă în luna martie la 659 dolari/tonă în luna mai, o creştere de 8,9%.
 
Potrivit importatorilor, şi cotaţiile valutei naţionale au influenţat preţul la pompă. Leul moldovenesc în raport cu dolarul, în perioada dată, s-a depreciat de la 17,0929 lei/dolar, la 17,9392 lei/dolar, o depreciere de 4,95%, iar preţurile la pompă pentru benzină şi motorină au crescut cu 5,9% şi, respectiv, 5,1%. „Aceste modificări de preţ la pompă au avut loc nu numai în Moldova, dar şi în ţările vecine – România, Ucraina, pe baza modificărilor cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere”, se spune în comunicat.
 
Importatorii de petrol atenţionează asupra faptului că, aproape timp de un an, instituţiile statului, prin intermediul instanţelor de judecată, au cerut îngheţarea preţurilor la benzină şi motorină, iar importatorii au înregistrat pierderi serioase în această perioadă. În aceste condiţii, unii agenţi economici au fost la un pas de faliment, iar Republica Moldova a trecut, la limită, pe lângă o posibilă criză uriaşă în domeniul furnizării produselor petroliere.
 
Petroliştii mai spun că nu pot să mai accepte să lucreze în pierdere, iar în cazul în care instituţiile statului vor încerca să îi oblige să facă asta, vor declanşa acţiunile legale prin care să-şi apere drepturile. „Facem, aşadar, apel şi la instituţiile statului să manifeste responsabilitate şi să nu permită declanşarea unei crize pe piaţa livrării de produse petroliere”, atenţionează petroliştii.
 
Semnatarii comunicatului de presă sunt: Petrom Moldova, Lukoil-Moldova, Bemol Retail, Datario, Tirex Petrol şi Uniunea importatorilor de produse petroliere „Importcompetrol”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările