Până la sfârşitul anului, de „Prima Casă” ar putea beneficia o mie de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Până la finele anului 2018, de programul „Prima Casă” cu toate opţiunile lui ar putea beneficia circa o mie de familii. Asta, deşi până la ora actuală sunt puţin peste 300 de beneficiari. Declaraţii în acest sens a făcut secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Replica” de la Prime TV, transmite IPN.

Ion Chicu susţine că acum sunt acordate câte 20-30 de credite pe săptămână, iar din toamnă secretarul presupune că vor fi acordate mai multe. „Eu cred că până la sfârşitul anului 2018 numărul creditelor alocate în cadrul „Prima Casă” va fi în jur de o mie, ceea ce nu-i puţin”, spune Ion Chicu. Pentru viitor, secretarul de stat consideră că pe an ar putea primi credite în cadrul acestui program circa 5-7 mii de familii.

Ion Chicu a mai declarat că în sectorul bugetar actualmente activează circa 200 de mii de oameni, dintre care mulţi nu sunt eligibili având în vedere vârsta sau faptul că au deja o locuinţă. Din numărul total ar putea beneficia de programul „Prima Casă” aproximativ 20%.

Gabriela Cuneva, expert economic, susţine că programul este unul benefic, dar s-ar putea să nu fie suficient pentru că ar putea acoperi un număr mult mai mic de familii decât numărul celor care au nevoie de o locuinţă. Expertul spune că nu este clar pe ce perioadă va funcţiona acest program pentru că nu ar exista un plan concret în ceea ce ţine durata.

Marina Curtiş, beneficiară a programului, spune că familia ei nu a avut niciodată o locuinţă proprie şi posibilitatea de a cumpăra un apartament a fost primită cu bucurie. Beneficiara spune că, până acum, în condiţiile oferite de băncile din Moldova nu a avut posibilitate să-şi cumpere casă pentru că nu avea ce pune în gaj şi nici nu dispunea de suma de bani necesară pentru prima rată. „Nu ştiu care va fi amploarea proiectului în ţară, dar pentru familia noastră acesta înseamnă multă bucurie şi emoţii pozitive”, a spus Marina Curtiş.

Programul „Prima Casă” a fost lansat în luna aprilie. Până la ora actuală au fost acordate peste 300 de credite în cadrul acestui program, ceea ce constituie circa 40% din totalul creditelor ipotecare acordate în Republica Moldova. Cererile pentru „Prima Casă” sunt depuse exclusiv online, prin intermediul unui sistem informaţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite