Operatorul de telefonie mobilă Eventis a rămas fără licenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revenirea companiei Eventis se amână
Revenirea companiei Eventis se amână

Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a decis vineri, 16 august, retragerea licenţei companiei Eventis Mobile SRL pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă celulară, standardul GSM, în bandă de frecvenţe 900MHz.

Directorul ANRCETI Grigore Varaniţa a spus că decizia Consiliului a fost precedată de o hotărâre de suspendare temporară a valabilităţii licenţei deţinute de Eventis Mobile, luată la cererea administratorului procedurii de insolvabilitate a companiei şi validată ulterior prin hotărârea Judecătoriei Ciocana din 29 mai 2013.

Decizia respectivă prevede expres cerinţa de a înştiinţa în scris ANRCETI despre înlăturarea circumstanţelor ce au dus la suspendarea licenţei, cu 10 zile înainte de data când se încheia termenul de suspendare. Drept dovadă legală despre înlăturarea circumstanţelor ce au dus la suspendarea licenţei poate servi, potrivit Codului de procedură civilă, doar hotărârea instanţei de judecată, ce a emis hotărârea de suspendare a licenţei.

„Instanţa de judecată nu a emis hotărârea corespunzătoare, nu a stabilit înlăturarea circumstanţelor ce au dus la suspendarea licenţei. Aceste fapte justifică temeinicia legală a deciziei ANRCETI privind retragerea licenţei companiei Eventis Mobile SRL” a declarat Varaniţa.

Conform legislaţiei în vigoare, decizia ANRCETI urmează a fi depusă în instanţa de judecată în vederea emiterii pe marginea acesteia a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Tranzacţie de 49 de milioane de lei

Aminitim că la 14 mai 2013 compania moldovenească Iulerom a cumpărat toate activele firmei Eventis Mobile, care de mai bine de trei ani e în proces de insolvabilitate. Tranzacţia în valoare de 49,1 milioane de lei a fost confirmată la 18 iunie 2013 şi de Curtea de Apel Chişinău, procedură obligatorie în astfel de situaţii.

Potrivit deciziei instanţei, banii urmau să fie achitaţi în decurs de două săptămâni din momentul în care ANRCETI va emite actul confirmativ de transmitere a licenţei de prestare a serviciilor de telefonie mobilă în standard GSM, împreună cu toate drepturile ce derivă din ea.
Reprezentanţii noului proprietar spun însă că autorităţile statului au blocat pe toate căile eliberarea documentelor legale. Cel mai elocvent fiind cazul Camerei Înregistrării de Stat, care a refuzat să conformeze deciziilor instanţei. În acelaşi timp, surse din cadrul ANRCETI susţin că instituţia a eliberat licenţa pentru 15 ani şi, respectiv, ea este valabilă şi aparţine celor care au cumpărat patrimoniul Eventis.

Andrei Iosip, reprezentantul Iulerom, susţine că autorităţile nu ar trebui să pună piedici la preluarea licenţei. Avocatul face trimitere la Legea Insolvabilităţii, care prevede că la vânzarea unei întreprinderi aflate în proces de insolvabilitate, toate autorizaţiile şi licenţele de activitate fac parte din patrimoniul acesteia şi, respectiv, trec în proprietatea cumpărătorului. Totodată el a anunţat că pe acest caz ar putea fi depuse plângeri şi la CEDO.

 Telefonie mobilă sau spălare de bani

Eventis Mobile, companie ce ar aparţine unor afacerişti ruşi zişi „piterskie sveazistî“, prin Eventis Telecom Holding Ltd din Cipru, a câştigat în decembrie 2006 licitaţia pentru cea de-a treia licenţă de telefonie mobilă GSM din Moldova, pentru care a plătit opt milioane de dolari. Firma şi-a asumat obligaţia de a efectua investiţii de circa 114 milioane de dolari până în 2015.

În 2007, a lansat propria reţea de telefonie. Până în 2009 a reuşit să ajungă la o cotă de piaţă de numai un procent, deşi proprietarii se angajau ca până la finele anului 2007 compania să aibă acoperire naţională şi circa 100.000 de abonaţi.

La începutul lui 2009, proprietarii Eventis au anunţat că ar fi gata să vândă activele din Moldova pentru 80 de milioane de dolari, preţ considerat exagerat de specialişti. Peste un an, Eventis şi-a sistat activitatea, fiind iniţiată procedură de insolvabilitate. Acţionarii companiei i-au propus chiar statului să preia activele Eventis pentru 10 milioane de dolari.

Din 2010 şi până în mai 2013 activele Eventis au mai fost scoase la vânzare în câteva rânduri, iar o dată chiar a fost desemnată câştigătoare o firmă implicată în atacuri raider, rezultatele licitaţiei fiind anulate. Datele prezentate de Procuratura Generală în 2010 arătau că datoriile Eventis însumau circa 940 de milioane de lei, majoritatea fiind faţă de furnizori externi. Totodată, proprietarii Eventis au fost acuzaţi şi de spălare de bani prin intermediul companiei, dar ulterior procurorii au suspendat ancheta.

Un nou concurs

Grigore Varaniţa, directorul ANRCETI a mai declarat că în 2014 expiră termenul de valabilitate a licenţelor celor doi mari operatori de telefonie mobilă pe piaţa Republicii Moldova - Orange şi Moldcell şi atunci Agenţia va anunţa un nou concurs, inclusiv pentru frecvenţele, deţinute anterior de Eventis Mobile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite