Oficialii îşi declină orice vină pentru situaţia critică de la Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul şi alţi demnitari, chemaţi ieri la raport în Parlament, au dat asigurat că Banca de Economii poate fi salvată, dar toţi şi-au pasat responsabilitatea pentru pierderile de sute de milioane de lei pe care le are.

Rapoartele prezentate în cadrul audierilor din Parlament privind situaţia de la Banca de Economii (BEM) şi căile de depăşire a acesteia au arătat că toate instituţiile de stat parcă au întreprins măsurile cerute de legislaţie, doar că instituţia a ajuns fără voia lor în pragul falimentului.

Startul a fost dat de Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), care a precizat că BEM poate cu uşurinţă să redevină una profitabilă şi să aibă profituri anuale de peste o sută de milioane de lei, dacă va fi asigurat un management profesionist.

Sunt necesare 700 de milioane de lei

În acelaşi timp, şeful băncii centrale a declarat că BEM riscă să înregistreze alte pierderi de peste 410 milioane de lei dacă statul nu va salva situaţia. „Măsurile de remediere financiară a BEM adoptate în septembrie 2012 de către noua conducere a instituţiei nu au dat rezultate. Situaţia de la bancă rămâne gravă şi instituţia necesită ajutor de urgenţă“, a declarat Drăguţanu. El a precizat că BEM ar avea nevoie de circa 700 de milioane de lei pentru capitalizare.

Referindu-se la cauzele ce au dus la apariţia acestei situaţii, Dorin Drăguţanu a menţionat că 80% din creditele neperformante, care au atins 1,3 miliarde de lei, au fost oferite în anii 2010-2011, când Consiliul de Administraţie al BEM era funcţional.

„BNM a efectuat în trei ani şase controale la BEM, lucru nemaivăzut în sistemul bancar. Conducerea băncii a fost avertizată şi chiar sancţionată, dar a continuat să ofere împrumuturi, inclusiv pentru rambursarea unor credite neperformante contractate de firme la alte bănci“, a precizat oficialul, fără a da nume concrete.

Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Economie, Buget şi Finanţe, a calificat declaraţiile  guvernatorului drept un atac asupra Băncii de Economii.

În acelaşi timp, liderul liberal Mihai Gimpu a menţionat că „circa 470 de milioane de lei din creditele problematice au fost oferite în lunile octombrie-noiembrie 2010, în timpul campaniei electorale, acestea fiind solicitate de şapte companii“.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, de a cărui responsabilitate ţine gestiunea BEM, a acuzat conducerea BNM că a tergiversat aprobarea persoanelor alese de Adunarea Acţionarilor în Consiliul de Administraţie şi că a permis intrarea unor companii dubioase în structura acţionarilor.

A venit la audieri şi premierul Vlad Filat, care şi-a exprimat speranţa că instituirea unei comisii parlamentare de anchetă va ajuta la identifica cauzelor degradării situaţiei de la banca statului şi la găsirea unor soluţii. „Vreau ca instituţiile statului să lucreze la unison. La ora actuală pot spune că banca are suficiente lichidităţi. Să nu anticipăm lucrurile, să nu creăm şi mai multă agitaţie înainte de timp“, a declarat Vlad Filat.

Cineva trebuie să poarte răspundere

Victor Bodiu, preşedintele Consiliului de Administraţie al BEM, a menţionat că, pe lângă mai multe măsuri întreprinse pentru recuperarea banilor de la datornici, în prezent se duc negocieri cu un grup internaţional specializat în recuperarea banilor.

Faptul că diverse instituţii de stat îşi declină responsabilitatea pentru dezastrul de la Banca de Economii a fost sesizat de mai mulţi parlamentari. „Chiar dacă formal toţi spun că şi-au îndeplinit obligaţiile, până la urmă cineva va trebui să poarte răspundere pentru devalizarea băncii“, a afirmat deputatul comunist Oleg Reidman.

Igor Dodon a declarat că este categoric contra privatizării instituţiei financiare, aşa cum a sugerat guvernatorul BNM, şi a cerut ca până la finele lunii martie Guvernul să vină cu propuneri de capitalizare a Băncii de Economii. „Va fi nevoie de câteva sute de milioane de lei, bani ce ar fi putut fi folosiţi pentru plata salariilor şi pensiilor“, a constat liderul socialiştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite