Octavian Armaşu: În programul „Prima Casă II” venim cu sprijin financiar pentru bugetari

Octavian Armaşu: În programul „Prima Casă II” venim cu sprijin financiar pentru bugetari

FOTO Adevărul

Programul „Prima Casă II”, lansarea căruia a fost anunţată de către Guvern miercuri, 16 mai, îşi propune să egaleze şansele celor din sectorul bugetar cu cei din domeniul privat. Aceasta pentru că media salarială în sectorul public este mai mică decât în sectorul privat. Declaraţia a fost făcută de ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, în cadrul emisiunii „Fabrika”, la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Beneficiarii programului „Prima Casă II” vor primi o subvenţie de la stat în mărime de jumătate din creditul accesat, împărţit pe perioada de 25 de ani. 

„Doar vreau să menţionez că în cadrul programului „Prima Casă II” valoarea locuinţei este mai mică, este limitată la 500 de mii de lei”, a declarat Octavian Armaşu. La modul practic, în cazul unui credit de 500 de mii de lei, din moment ce 10% din sumă trebuie introdusă de beneficiar la etapa iniţială, iar creditul este de 450 de mii de lei, subvenţia lunară, timp de 25 de ani, va fi de până la 750 de lei, a estimat ministrul.

Octavian Armaşu spune că unul din scopurile acestui program este ajutarea tinerilor să obţină o locuinţă şi să continue să muncească în sectorul public. Beneficiarii vor primi această subvenţie atât timp cât vor lucra în sectorul bugetar. Dacă vor părăsi sectorul public, subvenţionarea va fi sistată. De acest program vor beneficia angajaţii instituţiilor publice finanţate integral din buget, angajaţii instituţiilor medico-sanitare, a celor de învăţământ.

Directorul Institutului pentru Economie de Piaţă, Roman Chircă, crede că acest program vizează angajaţii din sectorul public care au profesii foarte importante. Roman Chircă mai vede în acest program şi obiectivul de a impulsiona sectorul imobiliar.

În şedinţa Guvernului din16 mai, premierul Pavel Filip a menţionat că au fost deja lansate consultările publice pe marginea proiectului şi a solicitat Ministerului Finanţelor să asigure informarea cetăţenilor şi desfăşurarea cât mai rapidă a acestora, pentru ca angajaţii la stat să poată beneficia cât mai curând de program. 

„Acest program este orientat pentru bugetari, astfel încât cei care vor dori să-şi cumpere o locuinţă să beneficieze de compensarea a jumătate din costul locuinţei din partea statului. La fel, acest credit va fi oferit pentru 25 de ani. Cu cât mai repede o să-l aprobăm, cu atât mai repede o să beneficieze cei care au dorinţa să-şi cumpere o locuinţă, lucrează nu mai puţin de un an de zile în instituţiile statului şi primesc un salariu de la bugetul Republicii Moldova”, a precizat Pavel Filip.

citeste totul despre: