O mare companie germană va investi circa 50 de milioane de dolari la Străşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Industrial de la Străşeni are 36.000 de metri spaţii libere FOTO parkindustrial.md
Parcul Industrial de la Străşeni are 36.000 de metri spaţii libere FOTO parkindustrial.md

Un firmă germană va investi peste 50 de milioane de dolari în construcţia unei uzine de cablaje pentru trenuri de mare viteză, ascensoare şi automotive pe teritoriul Parcului Industrial CAAN din Străşeni, anunţă Ministerul Economiei.

Proiectul va fi lansat în toamna acestui an şi presupune o investiţie de circa 50 de milioane de dolari într-o hală de 35.000 de metri pătraţi şi crearea a 4.000 de noi locuri de muncă. Potrivit ministerului Economiei fabrica va fi dată în exploatare în etape, urmând să atingă capacitatea maximă în anii 2018-2019.

Pentru pregătirea cadrelor de muncitori ce vor lucra la întreprindere, Ministerul Economiei a lansat un parteneriat cu Ministerul Educaţiei pentru a crea pe teritoriul parcului un Centru de instruire tehnică activă (CITA) după model german. Vicepremierul Valeriu Lazăr, a declarat că instituţia va instrui anual peste o mie de muncitori calificaţi şi circa 100 de manageri operaţionali pentru companiile industriale rezidente ale Zonei Economice Libere Bălţi, inclusiv sub-zona Străşeni, dar şi pentru alte companii care vor dori să participe la noul sistem de instruire.

„Astfel de investiţii înseamnă transfer de tehnologii avansate în Republica Moldova şi crearea unor produse cu valoare adăugată înaltă. Odată cu deschiderea Centrului de instruire de la Străşeni vom genera şi abilităţi suficiente pentru oamenii ce urmează a fi angajaţi în astfel de proiecte industriale“, a spus Valeriu Lazăr, exprimându-şi speranţa că acest proiect pilot va putea servi drept sursă de inspiraţie pentru reforma sistemului de învăţământ vocaţional.

La baza creării CITA va sta conceptul de instruire trială, ce presupune participarea statului, a instituţiei educaţionale şi a companiilor private în procesul educaţional. De menţionat că utilajele pentru instruirea practică vor fi oferite de companii şi vor fi identice cu cele la care cursanţii vor munci ulterior, companiile participând activ şi la programul de studii, adaptat la necesităţile concrete ale fiecărei întreprinderi. Proiectul urmează a fi implementat cu implicarea specialiştilor germani şi susţinut de programele dedicate ale statului German (prin GIZ).

Parcul Industrial CAAN este situat pe un teren cu o suprafaţă de până la 28 ha, proprietate a administraţiei publice locale a oraşului Străşeni. Platforma industrială moştenită din perioada sovietică urmează a fi renovată şi dată în arendă potenţialilor investitori. Tot aici, urmează a fi construit un complex frigorific şi o casă de ambalare, care va permite depozitarea a 15.000 de tone de fructe.

Vasile Roşioru, preşedintele consiliului de directori a Parcului Industrial CAAN, lucrările vor începe în noiembrie 2013, iar primul spaţiu industrial modernizat, cu o suprafaţă de circa 6.000 de metri pătraţi, va fi dat în exploatare în martie 2014. O altă suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi va fi reutilată şi dată în exploatare în 2015.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite