Un gigant american renunţă la extinderea afacerii din Moldova

Un gigant american renunţă la extinderea afacerii din Moldova

La fabrica Lear Corporation din Ungheni se produc huse pentru automobile

Deficitul de braţe de muncă calificate în Republica Moldova i-a forţat pe americanii de la Lear Corporation să renunţe la construcţia unei noi fabrici în ţara noastră. Cel mai probabil că noua fabrică va fi construită la Iaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Corporaţia americană ce are o fabrică în Zona Economică Liberă de la Ungheni duce o lipsă acută de angajaţi calificaţi. E nevoie de 100-150 de muncitori, cu salarii de 4.500 de lei. Lear Corporation dorea să mai amplaseze o unitate de muncă, dar din acest motiv au luat decizia în favoarea altei ţări”, a declarat astăzi în cadrul şedinţei de Guvern, premierul Iurie Leancă.

La rândul său, ministrul Muncii, Valentina Buliga, a afirmat că lipsa locurilor de muncă este o problemă mai veche, pentru care trebuie de găsit o soluţie.

Lear Corporation, care este cel mai mare producător din lume de huse pentru banchete de automobile urma să lanseze încă în anul 2012 o nouă fabrică în Moldova. Proiectul urma să fie dezvoltat la Chişinău sau Străşeni, să aibă o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi să coste 10 milioane de dolari. Totodată, cei de la Lear trebuiau să angajeze circa 2.000 de oameni.

Au renunţat însă ca urmare a unor probleme cu Vama şi Fiscul.

De exemplu, compania a fost obligată să declare în vamă deşeurile de la fabrica din Ungheni şi să achite taxe pentru că acestea erau calificate ca import în ţară, atunci când erau duse la gunoiştea din Ungheni. Astfel, rebutul ajungea „marfă de calitate", pe care vameşii o estimau la valoarea de piaţă.
Lear Corporation este rezident al Zonei Economice Libere (ZEL) Ungheni-Business din 12 ianuarie 2010 şi produce echipamente pentru autovehicule. Compania are 1300 de angajaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: