O lege strâmbă ce naşte controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi bătrâni preferă să cumpere mărfuri la bazele angro datorită preţului mai mic. FOTO Tudor Iovu
Mulţi bătrâni preferă să cumpere mărfuri la bazele angro datorită preţului mai mic. FOTO Tudor Iovu

Mai multe companii ce deţin baze angro solicită Parlamentului să precizeze când au intrat sau vor intra în vigoare modificările la Legea comerţului intern.

La finele săptămânii trecute, mai mulţi reprezentanţi ai companiilor din domeniul comerţului angro au depus la Direcţia juridică a Parlamentului o adresare prin care solicită să li se explice dacă modificările la Legea cu privire la comerţul intern au intrat în vigoare la 18 ianuarie 2013 sau nu.

„Ţinând cont de faptul că doar Parlamentul poate interpreta legile, noi am solicitat să ni se oferă un răspuns clar referitor la momentul în care devin aplicabile noile prevederi din Legea nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerţ interior“, ne-a declarat Corneliu Plăcintă, juristul unei companii de comerţ angro.

Confuzia privind data intării în vigoare a modificărilor este provocată de faptul că în text există specificarea „prezenta lege intră în vigoare după şase luni de la data publicării“ şi nu este clar dacă aceasta se referă la norma legală adoptată în anul 2010 sau la amendamentele făcute la 13 decembrie 2012.

De la Direcţia Juridică a Legislativului am primit un răspuns sec că adresarea a fost înregistrată şi solicitanţii vor primi răspuns în decurs de 30 de zile, aşa cum prevede legea.

O normă ce limitează concurenţa 

Economistul Alexandru Fala consideră că prevederile noii legi poartă un caracter restrictiv, limitează concurenţa şi ridică un mare obstacol pentru desfăşurarea afacerilor. „În această situaţie, mulţi operatori care fac comerţ cu ridicata, majoritatea reprezentanţi ai unor întreprinderi mici şi mijlocii, vor fi constrânşi să deschidă unităţi comerciale de vânzare cu amănuntul pe lângă bazele angro sau să efectueze toate plăţile doar prin virament, fapt ce va cauza dificultăţi majore pentru derularea afacerilor, care s-ar putea solda cu stoparea activităţii sau chiar cu falimentul“, a afirmat expertul. Fala mai constată că aceste modificări nu corespund programului de activitate al Guvernului.

Confuzie în loc de claritate 

Adrian Ştirbu, contabil autorizat, constată pe portalul contabilsef.md că în urma amendării legii, în loc de o claritate mai mare, lucrurile au devenit chiar mai confuze. „Din lege reiese că orice tranzacţie pe care o efectuează un agent economic către altă persoană juridică ce practică activitatea de întreprinzător va fi calificată drept activitate de comerţ cu ridicată, chiar dacă firma deţine autorizaţia de comerţ cu amănuntul. Respectiv, primul va trebui să accepte achitarea numai prin virament, altfel riscă amendă“, susţine specialistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite