O decizie a Rusiei ce poate lovi în cel puţin 14 uzine din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile liderului de la Kremlin privind intenţia Rusiei de a-şi proteja piaţa de o posibilă invazie a mărfurilor din statele CSI orientate spre UE şi de renunţare la cooperarea industrială va afecta grav şi economia Moldovei, susţin experţii.

Săptămâna trecută o delegaţie de la Chişinău a fost la Moscova pentru a prezenta în detalii principiile şi prevederile Acordului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind crearea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (ZLSAC). Oficialii moldoveni şi-au motivat vizita prin necesitatea „de a asigura transparenţa în relaţiile bilaterale şi de a elucida orice neclaritate vizavi de acest document“, după cum se arată într-un comunicat emis de Ministerul Economiei.

Ruşii, informaţi despre acordul nostru cu UE

„În cadrul consultărilor, delegaţia Republicii Moldova, prin argumente concludente, a demonstrat că temerile părţii ruse privind impactul defavorabil al creării ZLSAC asupra relaţiilor bilaterale sunt nefondate. În acest sens, Acordul impune un şir de măsuri sanitare şi fitosanitare, modernizarea standardelor şi reglementărilor tehnice conforme pieţei comunitare, care vor asigura calitatea înaltă a tuturor produselor exportate, inclusiv spre spaţiul CSI“, se precizeză în comunicat.

Autorităţile moldovene au încercat să-i convingă pe ruşi că eliminarea restricţiilor cantitative pe piaţa UE şi reducerea sau chiar anularea taxelor vamale la import şi export deschid noi perspective pentru investitori, inclusiv pentru cei din Rusia. Nu e clar însă dacă aceste argumente i-au convins pe ruşi.

În acelaşi timp, la finele săptămânii trecute preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a convocat o şedinţă cu reprezentanţii guvernului şi ai principalelor întreprinderi cu profil militar, la care s-a discutat şi despre efectele pe care le poate avea integrarea Ucrainei în UE şi renunţarea ţării vecine la acordurile de cooperare economică.

Rusia ar putea renunţa la cooperarea industrială

Alexei Uliukaev, ministrul rus al Dezvoltării Economice, a anunţat că, dacă Ucraina semnează Acordul de liber schimb cu UE, aceasta ar putea duce la o invazie a mărfurilor din Europa pe piaţa ucraineană, iar de acolo - pe cea rusească, ceea ce îi va afecta grav pe producătorii ruşi. Acceptarea de către Ucraina a reglementărilor tehnice din UE va însemna renunţarea la circa 400 de acorduri bilaterale şi multilaterale în cadrul CSI, „dintre care 38 sunt cruciale pentru relaţiile economice“, a mai spus Uliukaev.

În acelaşi timp, Vladimir Putin s-a arătat mai îngrijorat de situaţia din domeniul cooperării industriale ruso-ucrainene, în special privind producţia mărfurilor militare şi a celor cu dublă destinaţie. „Trebuie să ne pregătim de situaţia în care va trebui să renunţăm la importuri şi să producem aceste mărfuri la noi în ţară“, a menţionat Putin, sugerând astfel că Rusia ar putea întrerupe cooperarea industrială cu unele state din CSI. Şeful de la Kremlin a cerut să fie convocaţii toţi şefii de întreprinderi şi să fie revizuit programul de comenzi militare.

Ne putem aştepta la un set întreg de restricţii din partea ruşilor

Economistul Roman Chircă susţine că starea de lucruri din regiune degradează continuu şi este imposibil de prevăzut ce va urma.

„Cu siguranţă că situaţia din Ucraina şi conflictul cu Rusia vor avea efecte economice şi politice majore. Ne putem aştepta şi la un întreg set de măsuri economice luate de Rusia contra ţării noastre, dacă vom semna acordurile cu UE. Despre asta a atenţionat şi premierul rus Dmitri Medvedev“, a precizat expertul.

Olga Burţeva, directorul general al Uzinei Topaz (face parte din holdingul rusesc Saliut), una dintre puţinele întreprinderi moldoveneşti ce produce echipamente pentru companii din Rusia, afirmă însă că relaţiile de colaborare cu partenerii ruşi se extind.

„Dacă anul trecut de la Gazprom am avut comenzi în valoare de 60 de milioane de ruble, în acest an avem deja de 104 milioane (circa trei milioane de dolari). În plus, Centrul de inovaţii Skolkovo din Rusia şi-a exprimat interesul de a colabora cu noi pentru dezvoltarea metodelor de prelucrare electrochimică a metalelor“, a precizat Burţeva. Managerul susţine însă că situaţia din Ucraina ar putea crea probleme la livrarea în Rusia a utilajelor produse de uzina Topaz.

Potrivit unei hotărâri adoptate în martie de Guvernul de la Chişinău, referitoare la cooperarea industrială moldo-rusă, producţia a 14 întreprinderi din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria, urmează să fie scutită de plata TVA, a taxelor vamale şi accizelor. Printre acestea se numără Topaz şi Eliri din Chişinău, ASPA din Orhei, Răut din Bălţi, Pribor din Tighina etc.

Roman Chircă a precizat că deşi aportul acestor întreprinderi în economia naţională pare nesemnificativ, "acestea sunt nişte oaze unde s-a mai păstrat producţia de componente şi echipamente cu dublă destinaţie şi care necesită tehnologii inovative".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite