Noile prevederi ale Codului Muncii: Concedii neplătite mai lungi şi condiţii mai bune pentru mamele angajate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi reguli pentru angajaţi şi angajatori FOTO: Alexandru Tarlev
Noi reguli pentru angajaţi şi angajatori FOTO: Alexandru Tarlev

Autorităţile de la Chişinău susţin că modificarea şi completarea Codului Muncii a fost realizată pentru a asigura adaptarea la cerinţele moderne ale economiei de piaţă şi respectarea drepturilor legitime ale angajatorului şi angajatului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Legea pentru modificarea şi completarea Codului muncii al Republicii Moldova a fost adoptată de Parlament în lectură finală. Astfel, în Codul Muncii au fost incluse clauze noi ce vizează eliminarea cazurilor de încheiere neargumentată a  contractului individual de muncă pe o durată determinată, extinderea termenului de probă pentru muncitorii necalificaţi şi posibilitatea de a desface contractul individual de muncă prin acordul scris al părţilor.

De asemenea, conducătorul unităţii, adjuncţii acestuia şi contabilului-şef vor avea dreptul să demisioneze din funcţie oricând şi nu doar în cazurile stipulate expres în contractul individual de muncă. Sindicatele sunt obligate să argumenteze în scris acordul sau dezacordul privind concedierea salariatului. Noile prevederi ale Codului Muncii se mai referă şi la reglementara detaliată a procedurii de concediere în legătură cu transferul la alt loc de muncă, majorarea termenului de păstrare a datelor de confidenţialitate în conformitate cu practicile UE şi extinderea termenului  concediului neplătit pe durata 120 de zile calendaristice faţă de 60 - în prezent.

În acelaşi timp, în cazul lichidării unităţii, angajatul va avea dreptul la o zi lucrătoare pe săptămână, cu menţinerea salariului mediu pentru căutarea unui alt loc de muncă. Codul Muncii mai prevede şi obligativitatea privind amenajarea încăperilor speciale pentru alimentarea copiilor în conformitate cu recomandarea Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia maternităţii. Imediat după pronunţarea hotărârii instanţei de judecată privind restabilirea salariatului la locul de muncă, angajatorul este obligat să emită un ordin de restabilire, pe care îl aduce la cunoştinţa salariatului, sub semnătură, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii.

Poriectul de lege privind modificarea şi completarea Codului Muncii a fost elaborat de reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova şi Camerei de Comerţ Americane din Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite