Noi măsuri de susţinere a agenţilor economici din stânga Nistrului

Noi măsuri de susţinere a agenţilor economici din stânga Nistrului

FOTO Arhivă

Autorităţile din Republica Moldova au lansat procesul de revizuire a legislaţiei în vigoare pentru sprijinirea comunităţii de afaceri din stânga Nistrului şi crearea unor condiţii avantajoase pentru desfăşurarea activităţii comerciale externe a agenţilor economici din regiune, transmite IPN.

Potrivit Biroului pentru Reintegrare, măsurile întreprinse sunt orientate, totodată, spre accelerarea dezvoltării social-economice a localităţilor din regiunea transnistreană, promovarea interacţiunii dintre mediile antreprenoriale de pe ambele maluri şi restabilirea spaţiului economic unic. În context, Guvernul a aprobat proiectul legii cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care se stabilesc obiectivele politicilor fiscale, vamale şi bugetare pe anul 2016. În proiectul menţionat au fost incluse şi modificări în anexa Legii privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor.
 
Odată cu intrarea în vigoare a acestora, cotele taxelor vamale pentru unele materiale utilizate în calitate de produse complementare pentru produsele finite ale companiilor din industria prelucrătoare, vor fi diminuate de la 5%, 6,5%, 8% şi 10% la 1% (în total – 18 poziţii tarifare), ceea ce va facilita comerţul regiunii transnistrene cu Uniunea Europeană, va îmbunătăţi climatul investiţional şi va crea premisele necesare pentru dezvoltarea activităţii de producere.
 
Urmare a discuţiilor cu agenţii economici din regiunea transnistreană, precum şi a consultărilor purtate cu partenerii europeni, s-a constatat că, întreprinzătorii de pe ambele maluri se confruntă cu aceeaşi problemă, achitând taxe vamale la importul materiei prime neoriginare din ţările cu care Republica Moldova are semnate acorduri de comerţ liber. Această materie primă este utilizată la procesarea produsului finit, care, ulterior, este exportat în ţările UE.
 
Până în prezent, circa 1800 de agenţi economici din regiune sunt luaţi la evidenţa Camerei Înregistrării de Stat a Republicii Moldova, beneficiind de facilităţile prevăzute de legislaţia naţională în vigoare ţi instrumentele din domeniul comercial-economic, la care Republica Moldova este parte.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: